Merkel: ha a Líbiából menekülők elől lezárják a Brennert, akkor “Európát pusztítjuk el” (DWN)

Merkel: ha a Líbiából menekülők elől lezárják a Brennert, akkor “Európát pusztítjuk el” (DWN)

Merkel-Hitler

Közben egy török lap vágta a fejéhez, amivel eddig  Angi szórakozott: Hitlernek festették le, a csatolt fotóval; Németországnak Oroszország már nem partnere lesz, hanem biztonsági kihívás (Mutti  ismét jól megnyalta Washington talpát); “Románia rothadt politikájának hat arca” (Politico); Amerikában már bűnözők a hajléktalanok (NYT); “a francia baloldal halott” (Die Welt); Rómának euroszkeptikus polgármestere lesz; Applebaumot zavarják mások nézetei; “Az USA az állami terrorizmus legnagyobb támogatója”, stb.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Angela Merkel a Brenner-hágó tervezett lezárásával kapcsolatban kijelentette, nem megy az, hogy a határokat lezárják, amikor nagyszámú menekült érkezik az EU-ba ezúttal Líbiából. Ez azt mutatja, kommentálja kijelentését a német gazdasági-politikai hírportál , hogy a német kancellár a nyáron a menekültek számának jelentős emelkedésére számít. Röviddel korábban pedig azt mondta, „akkor kijelenteni, hogy egyszerűen zárjuk le a Brennert, amikor a menekültek mindannyian Líbián és Olaszországon át érkeznek hozzánk, nos, az egyszerűen nem megy. Mert akkor Európát pusztítjuk el.” Miközben egy török lap, a Star Gazetesi Merkelt Hitlernek festette le, fotoshopos képpel is illusztrálva a jó kancellárasszonyt.

 

RUSSIA TODAY

Putyin orosz elnök olyan törvényt írt alá, mely meghatározza a nem kormányzati (civil) szervezetek politikai tevékenységét és lehetővé teszi a külföldről pénzügyi támogatásban részesülő karitatív szervezeteknek, hogy nekik viszont ne kelljen „külföldi ügynökökként” bejegyeztetni magukat. Az új törvény a politikai tevékenységet úgy tekinti, mint utcai tüntetésekben vagy menetekben, illetőleg bármilyen olyan tevékenységben való részvételt, amelynek célja egy választás vagy referendum eredményének befolyásolása. E tevékenységi kör, jelenti az angol nyelvű orosz globális tévéállomás, magában foglalja még a választási megfigyelést, a politikai pártok munkájában való részvételt, állami hatóságokat arra kérni (tőlük követelni),  hogy a meglévő törvényeket módosítsák, a meglévő törvények és állami politikák értékelésének körözését a nyilvánosságban, és olyan kísérleteket, amelyekkel közvélemény-kutatások révén befolyásolni kívánják a politikai témákkal kapcsolatos nézeteket.

*             *             *

Partnerből rivális: Németország Oroszországot  ’biztonsági kihívásként’ fogja meghatározni” címmel a tudósítás arról ír, hogy a német honvédelmi minisztérium politikai irányvonalait összefoglaló „Fehérkönyvet” állít össze, amely Oroszországot tíz nagyobb kihívások egyikeként  jelöli meg, egyenrangúan a terroristákkal, a migránsokkal és a globális klímaváltozással. A nyolcvan oldalas Fehérkönyvet röviddel a nagy-britanniai uniós tagságról szóló népszavazás után jelentetik meg, mert azt Berlin nem kívánja befolyásolni. Németországnak ezzel az Oroszország irányában eddig tanúsított magatartása megváltozik, mivel Berlin Moszkvát egy évtizeddel ezelőtt még partnerének nevezte.

                                                               *             *             *

A szavazóhelyiségek előtt végzett felmérések szerint az euroszkeptikus, elitellenes 5 Csillag Mozgalom (M5S)  női jelöltje vezet a római főpolgármesteri tisztségért vívott küzdelemben. A 37 éves jogász, Virginia Raggi választási kampányának középpontjában a korrupció és az uram-bátyám-haveri viszonyok elleni küzdelem állt. A második helyen a baloldali miniszterelnök, Matteo Renzi kedveltje, Roberto Giachetti áll.  Ha egyik jelölt sem kap 50 százalékot, június 19-én újabb forduló dönt arról, hogy ki lesz Róma vezetője.

 

POLITICO

„Románia rothadt politikájának hat arca” címmel az amerikai portál európai kiadása arról ír, hogy a tegnapi  romániai  helyhatósági választások voltak az elsők, amióta a korrupció elleni tiltakozások tavaly megbuktatták a Ponta-kormányt. A jelöltek közül igen sok ellen indult korrupció gyanújával vizsgálat, illetve kapott korrupció miatt ítéletet, de mivel a törvények nem tiltják az ilyen politikusok indulását, a háromezer polgármesteri és más, nyolcezer helyi posztért folyó harcban ingen sok ilyen ember mérettette meg magát. A cikk hatuk portréját be is mutatja. Ilyen például Adrian Severin, akit európai parlamenti képviselő korában elítéltek azért, mert pénzt fogadott el, hogy módosítson egy uniós törvénytervezetet.  Severin a bukaresti polgármesteri posztért versenyzett. A kilencvenes években külügyminiszter volt. (A szavazást a fővárosban a baloldali Gabriela Firea nyerte.)

 

THE NEW YORK TIMES

Aloha és Isten hozta a Paradicsomban. Hacsak ön nem hajléktalan” címmel a vezető amerikai lap az otthontalanokkal kapcsolatos drasztikus szigorításokról ír Waikiki Beachen és Honolulu más helyein. A rendőrség parkolójegyeket ad a hajléktalanoknak, és a parton vagy a parkban alvásért fizetniük kell. A szigeten kemény törvényeket hoztak, hogy megszabadítsák a járdákat, utcákat, a parkokat és a kínai városrészt (Chinatown) a hajléktalanoktól, mert Honolulu, Hawaii Oahu szigetén lévő fővárosának elege lett a sok-sok hontalanból, akik jelenléte sokszor elriasztotta a turistákat. A szigorítás hatására szinte már lehetetlen hajléktalant látni, noha Hawaii szigetén van az Egyesült Államokban arányait tekintve a legtöbb belőlük. De az egész országban viharszerűen hozzák a hajléktalanságot bűncselekménynek tekintő törvényeket. 2014-re már száz amerikai városban lett bűncselekmény a járdán ülni. 81 városban tilos autóban aludni. George Szigeti, a Hawaii Idegenforgalmi Hatóság vezetője kijelentette, hogy a szigorú törvények elriasztó hatása igen jó.

*             *             *

Hírdetés

64 embert sebesítettek meg lőfegyverrel és közülük hatan meghaltak Chicagóban három nap alatt. A lap több tudósítóját küldte el a városban, hogy utánanézzenek, mi okozza ott az iszonyatos erőszakot, mely jóval megelőzi az USA első két legnagyobb városában, New Yorkban és Los Angelesben tapasztalható vérengzéseket. „Chicagóban rákként burjánzik az erőszak”, mondja az egyik megkérdezett a videókkal és képekkel  bőségesen illusztrált, hatalmas terjedelmű tudósításban.

 

INFOWARS

Pénteken jelentette be az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal, hogy az amerikai gazdaságban májusban csak 38 ezerrel nőtt a munkahelyek száma. Ez messze kevesebb, mint a 158 ezer munkahely, amit az elemzők jósoltak és szintén messze az alatt van, ami ahhoz lett volna szükséges, hogy a lakosság növekedésével lépést tartson, írja az amerikai alternatív portál (amely már egy héttel ezelőtt írt a chicagói véres lövöldözésekről – lásd eggyel fentebb -, mint olvasható volt az itt megjelent május 31-i szemlében.)

 

 

DIE WELT

A német lap nyomtatott kiadásában „A francia baloldal halott címen ír Michel Wieviorka franciaországi szociológus Földrengés című könyvéről, amely „sivár jövőképet fest fel”: Marine Le Pent választják francia elnöknek, és az ország „lepaktál” Putyinnal, amit Francois Hollande meg tudna akadályozni, de nem teszi. Wieviorka nagyszülei Auschwitzban haltak meg. A szociológus szakterülete az erőszak, rasszizmus, antiszemitizmus és a terror. Könyvében elpanaszolja, hogy a francia szocialisták elvesztették hagyományos kapcsolatukat mind a szakszervezetekkel, mint a baloldali értelmiséggel. Jellemző, hogy őt magát már rég nem hívták meg a szocialisták székházába, mondta. Januárban Daniel Cohn-Bendittel közös felhívást fogalmaztak meg a Libération nevű balliberális lapban azért, hogy a népszerűtlen Hollande helyett más szocialista elnökjelölt induljon a jövő évi elnökválasztásokon, mert a jelenlegi elnök esélytelen. A felhíváshoz eddig nyolcvanezren csatlakoztak.

*             *             *

A Ligur-tenger partján fekvő, festői szépségű Cinque Terre lakói tiltakoznak a településeiket elöntő tömegturizmus miatt. Nem kívánnak Velence sorsára jutni.  A kevesebb turizmus több lenne, mondják.

 

SVENSKA DAGBLADET

A vezető svéd lap nyomtatott kiadásának 4-ik oldalán „Védd meg a demokráciát!” címmel interjú olvasható az újságírás „nemzetközi elitjébe tartozó” Ann Applebaummal, aki jelenleg Nagy-Britanniában és Lengyelországban él (Sikorski volt külügyminiszter férjeként). Kijelentette, hogy Putyin az európai nacionalista mozgalmakat pénzzel támogatja, „mint például a francia Nemzeti Frontot és a magyarországi Jobbikot”. Putyin célja az, hogy aláássa az EU-t és a NATO-t. Applebaum nemrégiben a közép- és kelet-európai országokat tanulmányozó londoni Európai Politikai Elemző Központnál az elsősorban Oroszországból jövő  „dezinformáció” ellen indított kezdeményezést. (2015 januárjában Andrew Lack, az amerikai Rádió- és Televízió Tanács – BBG – újonnan kinevezett elnöke kijelentette, hogy a Russia Today az Iszlám Állam és a Boko Haram terrorcsoportokhoz hasonló veszélyt jelent. Más szavakkal: a nyugati demokráciákban a fősodratban helyet nem kapó tények és az ott helyt kapó véleményektől eltérő nézetek bemutatása terrorveszélyt jelentenek.)

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

 

Egy friss uniós jelentés szerint erősen nő a fiatalkorúak drogfogyasztása. 2014-ben mintegy 6800-an haltak meg túladagolásban. A halálos esetek száma főként Nagy-Britanniában és Németországban nő.

 

ELECTRONIC INTIFADA

Mi húzódik meg az amerikai médiának az Izraelhez fűződő különleges kapcsolata mögött?” címmel a palesztinok jogait támogató portál ismertet egy e kérdéssel foglalkozó új videót, amelynek narrátora Roger Waters és azt vizsgálja, miért viselkedik olyan szolgaian az izraeli propagandát terjesztő amerikai média. A videó címe: Az amerikai agy megszállása. Írta és rendezte Loretta Alper és Jeremy Earp. (A cikkhez a Gázai pusztító bombázással kezdődő videó mellékelve, melyen sűrűn láthatóak amerikai politikusok is, akik az izraeli szoldateszka tömegmészárlásának elítélése helyett Izraelt áldozatnak állítja be.) A videó vége optimista hangot üt meg bemutatva, hogy a közösségi média és az alternatív média, valamint az Izrael elleni bojkott mozgalom (BDS) mind nagyobb terjedése reményt ad a tények egyre szélesebb körű megismertetésére.

 

TIMES OF ISRAEL

Hosszein Dzseber Anszari, az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap Teheránban elutasította, hogy Washington ismét feketelistázta, amiért a terrorizmus állami szponzorának tekinti Iránt. Kijelentette: azzal, hogy Washington Izraelt támogatja, az USA „az állami terrorizmus legnagyobb támogatója”. Hozzátette: az USA szándékosan nem hajlandó észrevenni, hogy Szaúd-Arábia és más szövetségesei milyen politikai és pénzügyi támogatást nyújtanak a terroristáknak, miközben Irán Irakban és Szíriában a terrorizmus ellen harcol, jelenti az izraeli portál.

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »