Merkel felhívta Putyint a donyeci kivonulás miatt

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és azt tudakolta tőle, hogy Oroszország miért hívta vissza képviselőit a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán-orosz koordinációs központból. Végül megállapodtak abban: megpróbálnak olyan körülményeket teremteni ott, hogy az orosz fél visszatérhessen – közölte a német kancellári és az orosz elnöki hivatal.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy másnap visszahívja katonatisztjeit a központból, mert „morális és pszichológiai nyomásnak” voltak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkedtek velük szemben. Az ukrán fél tagadta ezt. Az orosz kivonulás miatt félő, hogy nehezebb lesz a konfliktus békés rendezése.

Hírdetés

A Kreml csütörtöki közleménye szerint Putyin elnök úgy válaszolt Merkel kancellár kérdésére, hogy „az ukránok sokszor provokálták az oroszokat, és akadályozták a munkájukat”.

Steffen Seibert német kormányszóvivő pedig azt írta közleményében: „a kancellár hangsúlyozta, hogy a központ működését biztosítani kell”. A két vezető megállapodott: tanácsadóik közösen kidolgozzák, hogyan lehetne olyan körülményeket teremteni a koordinációs központban, hogy az orosz megfigyelők hajlandók legyenek visszatérni – tette hozzá a szóvivő.

A koordinációs központ, amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveres erői képviseltetik magukat, 2014. szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »