Merkel: Ez a döntés súlyos következményekkel jár

Merkel: Ez a döntés súlyos következményekkel jár

Bírálja a török kormányt Angela Merkel. Tádzsikisztánban az alkotmányról tartottak népszavazást. Nemzetközi lapszemle következik.

Aggódik Angela Merkel a kurdokkal szembeni török politika miatt. A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban bírálta a török parlament döntését, amellyel megvonta a képviselők jó egynegyedének mentelmi jogát. Merkel szerint ez a döntés „súlyos következményekkel jár” a kurd politikusokra nézve. Merkel bírálta azt is, hogy a kurdokkal zajló megbékélés folyamata 2015-ben megszakadt. Merkel vasárnap utazott rövid látogatásra Isztambulba, ahol részt vesz az ENSZ segélynyújtási csúcstalálkozóján. Hétfőn Recep Tayyip Erdogannal is találkozik.

Hírdetés

A választási krimi a hosszabbítással folytatódik – számol be az osztrák elnökválasztásról a Kleinen Zeitung. A szavazóhelyiségekben leadott voksok alapján Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje vezet 51,9 százalékkal. Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt a szavazatok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény azonban csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható. Mivel Norbert Hofer csak 144 000 szavazattal vezet, a végeredmény változhat, miután levélben 900 ezren voksoltak, a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem a 14 százaléka. Korábban, 72 százalékos feldolgozottságnál Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt átvette a vezetést 50,1 százalékkal, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje 49,9 százalékon állt, majd sokáig fej fej mellett haladtak a felek.

Az alkotmány módosításáról tartottak Tádzsikisztánban vasárnap népszavazást, amely lehetővé tehetné, hogy az országot 1992 óta vezető Emomali Rahmon elnök élethosszig tölthesse be az államfői tisztséget a jelenlegi két ciklus helyett – számol be a brit Daily Mail. Vasárnap délutánig a 4,3 millió tádzsik választópolgár mintegy 80 százaléka adta le voksát a több mint 3200 szavazóhelyiség valamelyikében, ezzel a népszavazás eredménye érvényes lesz. A voksolás végeredményét hétfőn hozzák nyilvánosságra. Egy második módosítással 35 évről 30-ra csökkentik a tádzsik államfői hivatal betöltéséhez szükséges korhatárt, ami azt jelenti, hogy a 2020-as elnökválasztáson elvileg akár Rahmon fia, a most 29 éves Rusztami Emomali is indulhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »