Merkel ex-tanácsadója: Az a veszély fenyeget, hogy túlságosan lebecsüljük az oroszokat

Merkel ex-tanácsadója: Az a veszély fenyeget, hogy túlságosan lebecsüljük az oroszokat

Interjút adott az nt-v német hírcsatornának Erich Vad, Angela Merkel egykori katonai tanácsadója. Vad szavai szerint a Nyugatot jelenleg az a veszély fenyegeti, hogy a háború pillanatnyi állása miatt túlságosan lebecsüli az orosz erők harcértékét.

Vad elmondta: Bár nem hisz a „fegyverrel békét” mottóban, de mégis támogatja az ukrajnai fegyverszállítmányokat, ugyanis a nyugati, főleg amerikai fegyverek nélkül ma egészen biztosan más képet adna az ukrajnai háború, utalva arra, hogy Kijev mostanra már kapitulált volna. Szerinte a fegyverek az ukrán fél vereségét hivatottak elhárítani, amíg az orosz gazdaság olyannyira kifárad, hogy Moszkva hajlandó a tárgyalóasztalhoz ülni.

Jelenleg a nyugati sajtót, de a politikai vezetést is az a veszély fenyegeti, hogy végzetesen lebecsüli az oroszokat, ami aztán keserű ébredést hozhat:

Hírdetés

  „Objektíven nézve a (katonai) helyzet korántsem olyan egyértelmű, ahogy azt az ukrán fél, köztük a politikai vezetés is kommunikálja. Ehhez jön, hogy a nyugati fősodratú média felkapja ezeket a híreket és szétterjeszti. A valóság azonban az, hogy az oroszok diktálnak operatív (hadműveleti) szempontból.”

Erich Vad aláhúzta, hogy az ukrán haderőt a Donbaszban, minden hősiessége ellenére, a bekerítés fenyegeti. Az oroszok szintén taktikát váltottak, ami lassú, a legkevésbé sem látványos, ám annál biztosabb előrenyomulást jelent. Ebben a helyzetben az Nyugatnak nincs más választása, mint Ukrajna támogatása mindaddig, amíg az orosz gazdaság kifullad, ami automatikusan kihat a háborúra is.

Ukrajna egyetlen esélye, tette hozzá a szakértő, hogy a nyugati fegyverek segítségével elnyújtja a háborút, amíg csak lehetséges.

Körkép.sk via n-tv


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »