Merkel „egyre inkább egyedül marad”

Többen élesen bírálták Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját és irányváltást sürgettek a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának keddi berlini ülésén – jelentette hírportálján a ZDF német országos közszolgálati televízió.

Képviselők beszámolói szerint a frakcióülés megmutatta, hogy a „kancellár egyre inkább egyedül marad” a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelésével. A nagyjából 15 felszólaló közül csupán egy állt ki a Merkel-féle menekültpolitika mellett, és a többiek mind váltást követeltek.

A ZDF szerint a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó uniópártoknál mind inkább fokozódik a nyomás és lassan robbanással fenyegető helyzet alakul ki. Az új év első frakcióülése egyetlen nagy panaszáradat volt. A régóta irányváltást, a biztonságos országból érkező menedékkérők belépésének megtagadását követelő politikusok közül Armin Schuster annak a véleményének adott hangot, hogy a német hatóságok elveszítették az ellenőrzést a folyamatok felett, Erika Steinbach pedig arról beszélt, hogy azonnal le kell zárni a határokat.

Feltűnő volt, hogy csak egy CSU-s képviselő szólalt meg, vagyis Angela Merkel szinte az összes bírálatot saját pártjának soraiból kapta, ami igen keserű lehetett a pártelnök-kancellár számára, hiszen alig egy hónappal ezelőtt még ünnepelték a CDU karlsruhei kongresszusán.

Hírdetés

Nyílt támadás?

Merkel számára különösen fenyegető fejlemény, hogy aláírásgyűjtés kezdődött azzal a céllal, hogy a frakció foglaljon állást a biztonságos országból érkező menedékkérők visszafordításának szükségessége mellett. Megfigyelők ezt sértésként, a kancellár elleni nyílt támadásként értékelik – áll a ZDF heute.de című hírportálján megjelent beszámolóban, amelyben felidézték, hogy a határok menedékkérők előtti lezárására irányuló indítványokat Karlsruhéban még elvetették, és a kongresszusi küldöttek csaknem egyhangúlagos döntéssel fogadtak el egy határozatot, amely a kancellár menekültpolitikáján alapul.

A változást jelzi egy türingiai képviselő, Mark Hauptmann hozzászólása, aki kiemelte, hogy a „határok védelme nélkül nem tudjuk csökkenteni az illegális migránsok nagy számát”, és hozzátette, hogy a „hatályos jogszabályok szerint már a határon vissza kell utasítani” őket, és ennek a szabálynak a „lehető leggyorsabban” érvényt kell szerezni.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »