Merkel: a német kormány nem ért egyet a Jordán völgye bekebelezésével

Merkel: a német kormány nem ért egyet a Jordán völgye bekebelezésével

 A nĂŠmet szĂśvetsĂŠgi kormĂĄny nem ĂŠrt egyet a JordĂĄn folyĂł vĂślgyĂŠnek bekebelezĂŠsĂŠről szĂłlĂł izraeli tervvel – kĂśzĂślte Angela Merkel nĂŠmet kancellĂĄr kedden Berlinben.

Kapcsolódó kép

Hírdetés

TĂŠrkĂŠp: israeled.org

A német kormányfő II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök annexiós tervéről azt mondta, hogy kormánya továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását tartja szükségesnek.
   
Az ilyen konfliktusokban mindig kĂĄros hatĂĄssal van a bĂŠkĂŠs rendezĂŠsre, ha az egyik fĂŠl terĂźleteket kebelez be, ezĂŠrt a nĂŠmet kormĂĄny nem ĂŠrt egyet az izraeli tervekkel – tette hozzĂĄ.
   
II. AbdallĂĄh elmondta, hogy mĂŠly aggodalommal tĂślti el a terv, amelynek esetleges megvalĂłsĂ­tĂĄsa szerinte katasztrofĂĄlis kĂśvetkezmĂŠnyekhez vezetne a kĂŠtĂĄllami megoldĂĄst tekintve, ĂŠs kĂśzvetlen hatĂĄst fejtene ki az izraeli-jordĂĄniai ĂŠs az izraeli-egyiptomi kapcsolatokra.
   
A SzaĂşd-ArĂĄbia olajipara ellen intĂŠzett drĂłntĂĄmadĂĄssal kapcsolatban mindketten a konfliktus hevessĂŠgĂŠnek enyhĂ­tĂŠse ĂŠs a bĂŠkĂŠs megoldĂĄsok mellett foglaltak ĂĄllĂĄst.
   
Angela Merkel kiemelte, tovĂĄbbi informĂĄciĂłkra van szĂźksĂŠg annak megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄhoz, hogy kik kĂśvethettĂŠk el a tĂĄmadĂĄst. KĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva hozzĂĄtette: nem lĂĄt okot arra, hogy kormĂĄnya visszavonja a vĂŠdelmi ipari termĂŠkek SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄba irĂĄnyulĂł exportjĂĄnak tilalmĂĄt.
   
A német kormánypártok a tavaly tavasszal megkötött koalíciós szerződésükben rögzítették, hogy Németország nem szállíthat hadiipari termékeket a jemeni konfliktusban közvetlenül érintett országoknak. A már folyamatban lévő üzleteket nem állították le, de Szaúd-Arábiával kapcsolatban Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt tavaly novemberben tovább szigorították a szabályt, teljes körű, vagyis a már kiadott exportengedélyekre is vonatkozó kiviteli tilalmat rendeltek el.
   
A szombati lĂŠgitĂĄmadĂĄsok kĂŠt olajterminĂĄlt rongĂĄltak meg SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄban, ami miatt kevesebb, mint felĂŠre, 5,7 milliĂł hordĂłra csĂśkkent a szaĂşdi napi olajkitermelĂŠs. Ez Ăśt szĂĄzalĂŠka a vilĂĄg napi olajkitermelĂŠsĂŠnek.
   
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a napokban kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet. A 2400 négyzetkilométer területű folyóvölgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »