Merkel: A menekültpolitikánk miatt buktunk el

Merkel: A menekültpolitikánk miatt buktunk el

Vissza kell szerezni a választók bizalmát. Így kommentálta Angela Merkel a vasárnapi keletnémet tartományi választáson elszenvedett vereséget. A kancellár elismerte, hogy a menekültpolitika miatt lettek csak harmadikok, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért nevű párt mögött. Merkel szerint politikailag helyes irány, ha az illegálisan érkező bevándorlók kitoloncolását felgyorsítják és csak a legálisan érkező menekülteknek engedik, hogy az országban maradjanak.

Történetük során először előzte meg a bevándorlásellenes párt Angela Merkel kereszténydemokratáit. Az AfD, azaz az Alternatíva Németországnak párt 21 százalékot szerzett, a CDU csak 19-et Mecklenburg-Elő-Pomerániában.

„Drága barátaim, megcsináltuk! Legutóbb még nulla százalékunk volt, most pedig majdnem 20! Történelmet írtunk, és kemény ellenzék leszünk” – lelkendezett Leif-Erik Holm tartományi miniszterelnök-jelölt, népszerű rádióbemondó.

Az egykori keletnémet tartományban született a kancellár, Angela Merkel választókörzete is Mecklenburg-Elő-Pomerániában van, ám politikája kezdetektől népszerűtlen. A helyiek, akik jóval szegényebbek a német átlagnál, ellenzik a bevándorlást.

Hírdetés

Németországba még mindig 16 ezer migráns érkezik havonta, tavaly 1 millió 100 ezer embert fogadtak be.

„A kormánypártok elvesztették a támogatást, miután újra és újra megpróbálták becsapni az embereket. Nem a menekültek, hanem az illegális bevándorlók miatt vagyunk válságban. Válságban van az euró is, mert a kormányunk hátat fordított az egységes Európa tervének. A rendőrség a működőképesség határán van a sorozatos kiadáscsökkentések miatt, de a határok mégis nyitva vannak, ami szabadság helyett csak anarchiához vezetett” – jelentette ki az AfD pártelnöke, Frauke Petry.

Az AfD ellenzékben lesz. A tartományi választást, ahogy 2006 óta mindig, a szociáldemokraták nyerték, akik újra a CDU-val lépnek koalícióra. De Angela Merkel is tudja, hogy az AfD előretörése figyelmeztető jel a jövő évi országos parlamenti választás előtt.

„El kell ismernünk, hogy a legtöbb szavazó nem azt vette figyelembe, amit elértünk. Nem érdekelte őket, hogy már csökken a menekültek száma, és hogy erősítettük az integrációs programot, illetve gyorsítottuk a kiutasításokat, valamint alkut kötöttünk Törökországgal. Mindenkinek – különösen nekem – el kell gondolkodni azon, hogy mit tudunk csinálni, hogy visszaszerezzük a választók bizalmát” – mondta a kancellár Kínában, egy gazdasági csúcstalálkozón.

A CDU hagyományos koalíciós partnere, a bajor CSU már korábban bejelentette, hogy nem támogatja tovább a bevándorláspárti politikát. Angela Merkel decemberig dönti el, hogy indul-e jövőre az újraválasztásért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »