Mérgező tea receptje terjed a neten

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közölte: a közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény.

Felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes! Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).
Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, amik eszméletvesztéshez, végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Hírdetés

Az OGYÉI kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatban. A laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, érdeklődjenek a gyógyszerészeknél. Az OGYÉI is szívesen áll a lakosság rendelkezésére: [email protected].

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »