Mérföldkőhöz ért a bodrogközi ifjúság

Mérföldkőhöz ért a bodrogközi ifjúság

Polgári társulást alapítottak a nagy- és kiskövesdi fiatalok Terasz – Kövesdi Fiatalok Közössége néven. Az alakuló közgyűlésre 2022. december 27-én került sor a nagykövesdi kultúrház kistermében. Az egyesület elnökévé Nagy Ákost választották.

A fiatalok így szeretnének intézményi alapot adni a helyi ifjúság önszerveződésének. Céljuk továbbá, hogy szórakozási és művelődési lehetőséget biztosítsanak a nagykövesdi, kiskövesdi, valamint a bodrogközi magyar fiatalság számára.

A jelenleg 11 főt számláló csoport augusztusban ült először össze, akkor gondolkodtak el azon, hogyan tehetnék színesebbé a környéken élők mindennapjait. A „piaci rés” megvolt – a koronavírus-járvány okozta korlátozások után ugyanis sokan arra vártak, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba. A Felső-Bodrogközben azonban ez nem történt meg. Több találkozóhely bezárt, amelyik pedig nyitva maradt, inkább csak „őrlángon” működik a „covidot” megelőző évekhez képest.

A Terasz eddig négy rendezvényt valósított meg, a havi rendszerességű programszervezést pedig a jövőben is tartani szeretnék.

Októberben egy „teraszozásra” hívták össze a Bodrogköz ifjúságát a nagykövesdi kultúrház teraszára – a rendezvény pedig olyan jól sikerült, hogy az egyesület nevén sem kellett már sokat gondolkodniuk.

Második eseményük egy karaoke-est volt, szintén a nagykövesdi kultúrházban, amely iránt annyian érdeklődtek, hogy a kultúrház kisterme már kicsinek bizonyult a számukra – a teljes nagytermet be kellett rendezniük.

Novemberben Katalin-bált szerveztek 150 – főként fiatal – bálozóval. Legutóbbi nyílt rendezvényük a nagykövesdi önkormányzat, valamint a helyi református egyházközség adventi rendezvényén egy karácsonyi vásár volt, ahol forralt borral és karácsonyi édességekkel várták a kultúrház „terasz”-ára érkezőket.

Hírdetés

Nagy Ákos, az egyesület elnöke elmondta, januárban korcsolyázást szeretnének szervezni – kicsiknek és nagyoknak – az őrösi úton található, nemrég átadott műtón. „Már csak arra kell várni, hogy befagyjon” – tette hozzá.

A legnagyobb áttörést mégis a nyári hónapoktól várják, amikor a legtöbb fiatal hazatér az egyetemi városokból – főként Kassáról, Debrecenből és Budapestről.

Ezekben a hónapokban kéthetente szeretnénk eseményekkel készülni. Tele vagyunk ötletekkel, Nagykövesd kitűnő helyszínekkel rendelkezik az ifjúság számára, és nagy örömünkre az önkormányzattal is kitűnően zajlik az együttműködés”

– mondta Ákos.

Gaboda László, az egyesület főtitkára hozzátette:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a Bodrogköz tele van olyan fiatalokkal, akik nyugatabbra látják a jövőjüket. A mi célunk, hogy az egymás megismerésén keresztül olyan kapcsokat hozzunk létre számukra a szülőfölddel, ami megtartó erőként szolgál majd. Ha csak néhány fiatalt sikerül meggyőzni arról, hogy itthon is van jövő és vannak minőségi, tartalmas szórakozási lehetőségek, már volt értelme a befektetett munkának.”

A Terasz KFK mindezeken túl fontosnak tartja a kultúraápolást is. Elmondásuk szerint mindenképp szeretnék, ha a szórakoztató rendezvényeken túl akár egy-egy színházi előadásra vagy egyéb kulturális programra is sikerülne legalább annyi fiatalt összegyűjteniük, mint amennyien a Katalin-bálon is részt vettek.

További információk a facebook.com/teraszkfk, valamint az instagram.com/teraszkfk oldalon elérhetők.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »