Mérföldkőhöz érkezett a Volvo Kassához közeli gyárának építése

Mérföldkőhöz érkezett a Volvo Kassához közeli gyárának építése

A lakkozó csarnok utolsó épületelemének helyére illesztésével a héten befejeződött a kassamindszenti ipari parkban a Volvo autógyár építése első fázisának első szakasza – tájékoztatott Marc Gombeer, a Volvo Car Košice igazgatója, hozzátéve, egyúttal hozzálátnak az építkezés következő szakaszához.

A leendő autógyár építése tavaly decemberben vette kezdetét, azóta megépült a présgépeknek és az öntödének, a karosszériakészítő- és a megmunkáló műhelynek, illetve most a lakkozónak otthont adó csarnok, tovább a műszaki épület, illetve a belső infrastruktúra kialakításán is dolgoztak. „Jelenleg körülbelül 60 százalékban van készen a gyár, amely 2026-tól elektromos autókat állít majd elő” – mondta Gombeer.

Az építkezés következő szakasza során két további épület készül majd el, az egyik a szerelőcsarnok lesz, a másikban pedig villanymotorokat és akkumulátor-alkatrészeket gyártanak majd. Ezt követően nekilátnak a technológiai berendezések installálásának.

Az építkezésen jelenleg 4-500 ember dolgozik naponta, számuk a munkálatok következő szakaszában megkétszereződik majd.

Hírdetés

A munkálatok kivitelezője a Takenaka társaság, melynek igazgatója, Petr Urválek arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen nagy beruházások mindig hoznak magukkal bizonyos komplikációkat. Ezen az építkezésen például a magas talajvíz okoz gondokat. „Ez egy kicsit lelassít bennünket, de idővel megbirkózunk a helyzettel” – fogalmazott.

Az 1,2 milliárd eurós beruházással megvalósuló autógyár a kassamindszenti Valaliky Industrial Park állami ipari parkban kap helyet, ennek építse, mint arról beszámoltunk, tavaly februárban kezdődött.

Az autógyár körülbelül 5000 embernek ad majd munkát, s a tervek szerint évi 250 ezer elektromos járműveket állít majd elő.

Amennyiben az építkezés második fázisa is megvalósul, a gyártókapacitás megkétszereződne, további évi 250 ezer elektromos autóval növekedne.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »