Merész kelet-szlovákiai tervek

Merész kelet-szlovákiai tervek

POZSONY. Elektromosautó-gyártás Szlovákiában is? A GeelY ZhiDou éppen azt fontolgatja, hogy Európában létesítene villanyautó-üzemet, hogy kiszolgálja az öreg kontinens piacát. A vállalatnál állítólag Szlovákia is felmerült.

A leggyakrabban éppen egy Kelet-Szlovákiában létesítendõ autógyárról lehet hallani, amely révén munkanélküliek százai juthatnának álláshoz. A ZhiDou D2-es elektromos autója jelenleg a maga nemében egyik legkelendõbb jármû a világon.

A kínai ZhiDou (ZD) elsõsorban Olaszországban és Franciaországban közkedvelt. Az autógyár a Volvót és a klasszikus BlackCab taxikat is szárnyai alatt tudó Geely auto konszern része.

„Jelenleg az egész ügylet korai stádiumát éljük. Természetesen mi, mint a gyártó fél képviselõi üdvözölnénk, ha Kelet-Szlovákiában létesülne az üzem. Arról van szó, hogy az autógyár a növekvõ európai keresletre való tekintettel az európai piacot kiszolgálni hivatott gyár létesítését tervezi“ – nyilatkozta Branislav Kocper, a ZD Slovensko ügyvezetõ igazgatója.

Hírdetés

A ZhiDou ZD D2-es modelljeit gyártó egyik ilyen modern autógyár az északnyugat-kínai Lanzhou városában található.

A gyártósorról havonta hozzávetõleg 5000 elektromos autó gördül le. A svájci ABB robotoknak köszönhetõen a ZD villanyautók jelenlegi modelljei az európai márkákkal vetekedõ magas minõségi szintet érnek el.

A ZhiDou D2 elektromos autó éppen az a modell, amelyet majdan Szlovákiában is gyárthatnának, s az üzemben a hírek szerint 800 személy lelhetne állásra, akiknek 25 százalékát mérnökök és mûszaki szakemberek alkotnák.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »