Merényletsorozat rázta meg az EU fővárosát

Merényletsorozat rázta meg az EU fővárosát

Merényletsorozat rázta meg kedden reggel Belgium és az Európai Unió fővárosát, ahol az eddigi információk szerint két helyszínen történt robbanás. A Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson bekövetkezett detonációnak legkevesebb tíz halottja van.

CeIs2DYXIAAT0oa_bForrás: Twitter

Az első, kettős robbanás a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren történt. A VRT belga közszolgálati televízió értesülése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Sajtóhírek szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

Hírdetés

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a légi kikötőben bekövetkezett kettős robbanásban. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek. A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették. Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén arról írt, hogy szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a Zaventem repülőtéren, közvetlenül a kettős robbanás előtt.

Nem sokkal a repülőtéri incidens után robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében – jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállamost a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.

Jan Jambon belga belügyminiszter korábban bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt kettős robbanás után.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »