Merényletektől tartva az iráni Forradalmi Gárda visszavonja tisztjeit Szíriából

Merényletektől tartva az iráni Forradalmi Gárda visszavonja tisztjeit Szíriából

2024. 02. 01.

Az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magasrangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollah libanoni síita milíciára támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő – közölte a Reuters hírügynökséggel öt, a döntést ismerő forrás.

Azóta, hogy az iráni elithaderő emberei – hivatalosan mint tanácsadók – helyben támogatják a damaszkuszi vezetést a terrorellenes háborúnak majdnem a kezdete óta, és ez idő alatt Izrael többször célba vette csoportjaikat Szíria különböző pontjain, az utóbbi két hónapnyi időszak volt az egyik legsúlyosabb a veszteségek szempontjából. Mintegy tíz éve a Forradalmi Gárda tisztjei mellett több ezernyi síita milicista is csatlakozott szerte a térségből a szíriai hadsereghez.

Tavaly december eleje óta a Forradalmi Gárda 6-7 magas rangú tisztje halt meg légicsapásban, köztük az egyik hírszerzési tábornok is.

A magas rangú tisztek visszahívása mögött részben az áll, hogy Teherán közvetlenül nem akar beavatkozni az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti, a kiterjedés veszélyével fenyegető fegyveres konfliktusba – állította a Reutersnak három nyilatkozó is.

Hírdetés

Közben az iráni politika radikálisai megtorlást követelnek, és az Irán támogatta csoportok a térségben – Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában – közvetlenül is részt vesznek benne mint az úgynevezett Ellenállás Tengelyének tagjai.

Noha Iránnak esze ágában sincs teljesen kivonni katonai szakértőit Szíriából, a részleges visszahívás jelzi, hogy számára sem úgy alakul ez az új keletű, a Hamász által kirobbantott közel-keleti fegyveres konfliktus, ahogy szeretné – tették hozzá a névtelenül nyilatkozók. Állításuk szerint a műveletek végrehajtására a változtatás egyelőre nincs hatással.

Egyikük, egy magasrangú térségi biztonsági tisztségviselő, akit állítása szerint Teherán tájékoztatott, azt mondta: a magasrangú gárdistákkal együtt többtucatnyi középvezető is hazament Szíriából. Pontos számot azonban nem mondott.

Az öt nyilatkozó forrás közül három azt állította, hogy a nemrég kivonult gárdista tisztek a távolból, a Hezbollah helyben maradó embereire támaszkodva fogják irányítani a hadműveleteket. Azok pedig, akik ott maradtak a Forradalmi Gárda soraiból, elhagyják irodáikat, és megpróbálnak kevésbé feltűnőek maradni – tette hozzá egy negyedik forrás.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »