Merényletek Párizsban – Merkel: “együtt sírunk” Franciaországgal

Európa hosszú ideje a “legszörnyűbb éjszakát” élte át, és a párizsiaknak “az erőszak, a terror és a félelem rémálmát” kell megszenvedniük.
“Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették” – mondta a kancellár.
A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez – hangsúlyozta Angela Merkel. Hozzátette, hogy megbeszélést tart az illetékes miniszterekkel a további teendőkről.
Párizsban a szabadság ellen intéztek támadást, de a szabadság erősebb minden terrornál – mondta a német kancellár.
A terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem “mindannyiunk ellen” intéztek támadást, ezért “a választ is közösen fogjuk megadni” – hangsúlyozta Angela Merkel.
Nemcsak a biztonsági szervek fellépése révén, hanem “polgárként is világos választ adunk” azzal, hogy “öntudatosan képviseljük értékeinket”, az emberiesség, a felebaráti szeretet, a közösség iránti elkötelezettség értékeit. “Hisszük, hogy minden embernek joga van az élethez és a boldogság kereséséhez”, és “hiszünk az egymás iránti tisztelet és a tolerancia” értékében – mondta a német kancellár.
A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban. A tárca ezzel kapcsolatban évek óta azt a tájékoztatást adja, hogy a fenyegetettség jelentős, de elméleti, “absztrakt”, ami azt jelenti, hogy nincs készülő támadásra utaló konkrét jel, de bármikor történhet merénylet.
A belügyminiszteri konferencia (IMK) – tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testületének – elnöke, Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminiszter szombati nyilatkozata szerint a biztonsági szervek “rendkívüli éberséggel” tevékenykednek és mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék a lehetséges terrortámadásokat.
Sajtóértesülések szerint Angela Merkel a kormány több tagjával válságtanácskozást tart a berlini kancellári hivatalban 13 órától. A megbeszélésen részt vesz Thomas de Maiziere belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter.
(MTI)

Hírdetés


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »