Méregdrágán veszik a rendőröknek a sisakot

Méregdrágán veszik a rendőröknek a sisakot

A piaci árnál negyven-ötven százalékkal drágábban vásárolt ütés- és lövedékálló sisakokat, illetve gázálarcot a rendőrség. A nyertes ezúttal is a Milipol lett. Egy rendőrségi osztályvezetőt nyugdíjaztak, miután nemtetszését fejezte ki az ügylet miatt.

Összesen 348 darab ütésálló sisakot, hozzájuk való gázálarcokat és 31 lövedékálló sisakot vásárolt a közelmúltban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Milipol Zrt.-től hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos (tehát nem nyílt) közbeszerzési eljárásokban – derül ki a rendőrség honlapján közzétett dokumentumokból. A védőfelszerelésekért mindösszesen bruttó 47,8 millió forintot fizetett az ORFK. Ez azért is eltúlzottnak tűnik, mivel korábban még sokkal olcsóbban szerzett be ugyanilyen sisakokat és maszkokat.
Előzőleg a rendőrség 65 ezer forintért vett lövedékálló sisakokat, most viszont a Milipoltól darabonként bruttó 114 ezer forintért jutottak hozzá. Hasonló a helyzet az ütésálló sisakoknál, amelyeket korábban darabonként 66 ezer forintért szerzett be a rendőrség (ráadásul 6000 forintos lángálló kámzsa is járt hozzájuk), most viszont bruttó 93 ezer forintért veszik meg ugyanezt. Forrásaink szerint a beszerzési (nagyker-) árhoz képest 40-50 százalékkal drágábban jutott védőfelszerelésekhez a rendőrség, ami jelen esetben akár tízmillió forintos pluszkiadás lehetett a közpénzből működő szervezetnek. Jellemző, hogy a sisaktenderek után nyugdíjazták a rendőrség Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóságának egyik osztályvezetőjét, mivel nemtetszését fejezte ki az eljárás miatt. Információink szerint az egyik tendert azután nyerte meg a Milipol, hogy egyetlen riválisa váratlanul visszalépett.

Hírdetés

A magyarázat és a válasz elmaradt

Megkérdeztük az ORFK-tól, mi az oka, hogy a korábbinál lényegesen drágábban szerezték be a védőfelszereléseket. Erre magyarázatot nem kaptunk, mindössze annyit jeleztek: a verseny érdekében több céget kértek föl ajánlattételre, hogy az árakat lejjebb szorítsák. A Milipolnál nem reagáltak megkeresésünkre.
Mint tegnap megírtuk, a déli határra idén hőkamerarendszert telepíthetett a Milipol 373 millió forintért, ám az nem működött megfelelően. A céget az MSZP– SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és MSZP- közelinek tartották. 2011-ben nevet változtatott, és tavaly óta tarol a rendőrségi, honvédségi beszerzéseken. Még a parlamenti őrségnek is ők szállíthattak sokkolókat, gázspray-ket és bilincseket. A Milipol tulajdonosa a nyílt utcán meggyilkolt Fenyő János egykori munkatársa, Székely Herbert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »