Méregdrága a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Méregdrága a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Magyar pénztárcából megfizethetetlen árak uralják a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt – nem csoda, hogy a korzózó tömeg főleg turistákból áll. Míg advent első vasárnapján szórványosan magyar szót is lehetett hallani a téren, addig hétfőn már főleg német, orosz, brit és kínai családokba, baráti társaságokba botlottunk.

Az évek óta Európa tíz legjobbja közé sorolt budapesti vásár szezononként 300-400 ezer látogatót vonz. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ büszke arra, hogy a kiállítókat szakmai zsűri választja ki, szigorú minőségi követelmények alapján. A fonott kosarakat vagy a fajátékokat nem is érheti kritika, az ételekkel és az italokkal sincs különösebb probléma, az árképzés azonban elrugaszkodott a valóságtól. Még ha tudomásul vesszük is, hogy 900 forintba kerül három deci forralt bor, ugyanennyi forró teát pedig 450-ért adnak, az 1300 forintos rumpuncs vagy az 1650-es grog már több mint meggondolandó kiadás. Forró csoki rummal 1500, anélkül 900, négy cent pálinkáért 1300-1500 forintot kell leszurkolni. Ilyen ital­árak mellett egyre több érv szól a 650-750 forintos sör mellett, mégis kevesen sétálnak korsóval a kezükben.

A sült gesztenyét szemenként 100 forintért mérik, 10 darabos a kisadag, 15-ös a nagy, nem jár kedvezmény a nagyobb étkűeknek. Itt még nem késő hátat fordítani, de aki az 1200 négyzetméteres finomságteraszon is elcsábul, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A fahéj illata helyett itt már inkább olajszag tölti meg a levegőt, mégis hosszú sorokban várakoznak az érdeklődők. Egy egész – nem éppen túlméretezett – csülök 5500 forint, a fél 3300, a negyed 1800. Hiába, ez nem a bérből és fizetésből élők terepe. Ennyiért máshol egy kiadós éttermi ebédet is elkölthetünk, mégis népszerű a vásárban az étel.

Hírdetés

A kassza elé járuló turistákat pásztázva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évek tapasztalataihoz képest javult a számlaadási hajlandóság, de még most sem ütnek be minden egyes fogyasztást. Az italok kiadásánál több standon is el-elmarad a nyugta, de a vendégek ezt ottjártunkkor sehol sem teszik szóvá. Ugyanakkor az ételek mellé az esetek többségében jár a bizonylat is. Választhatunk, hogy 2800 forintért libacomb lila káposztával kerüljön a tányérunkra vagy bolognai spagetti, a brassóiért pedig ugyanúgy 2500 forintot kérnek el, mint a töltött káposztáért, a kakastökepörkölt ára pedig 2250 forint adagonként. Nem nagy a választék 2000 forint alatt, a sült kolbászért, illetve a roston sült csirkemellért, tar­jáért 1900 forintot kell fizetni, a gulyáslevesért cipóban pedig 1800-at. Kevésbé kiadós ugyan, de az eddigiekhez képest megfizethető az 1500 forintos slambuc, a mákos guba (1200) vagy a juhtúrós polenta (1000). Az édesszájúak 1500 forintért juthatnak kürtőskalácshoz; ez az egységár, a vaníliás, a diós, a fahéjas, a kakaós és a kókuszos is ugyanennyibe kerül. Pár száz méterrel kijjebb az 1200-as kaláccsal nem csinálunk nagy üzletet, hiszen nemcsak olcsóbb ez a verzió, hanem kisebb is. Ilyen számháborúban hamar elfogyhat akár egy délután alatt is egy minimálbér.

Sokan persze eleve nem a Vörösmarty téren akarnak jóllakni, ők forralt borral a kézben válogathatnak az ajándéktárgyak és a divatáruk között. Mézeskalács-házikót már 2000 forintért is vehetünk, de van szebb, nagyobb 5000-ért is, egy rúd diós vagy mákos bejgli 2200 forint. Mérettől és formától függően fonott kosarat 3-6 ezer forintért kaphatunk. A fekete pénteki leárazásokkal aligha kelhetnek versenyre a vásárban kapható sapkák: a szőrmés változatokért 45-55 ezer forintot kell fizetni, amelyik viszont bőrből készült, azért 60-70 ezret is elkérnek. Bőrkesztyűhöz ellenben ennek az árnak a töredékéért, 12-18 ezer forintért is hozzá lehet jutni.

Vannak persze pozitívumok is: több tucat kulturális és családi műsor közül választhatunk, a színpadi programok mellett van játszóház is. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ idén először könyvgyűjtést szervez a rászoruló fővárosi szociális intézmények részére a vásáron, az akcióra nyolc karitatív szervezetet is meghívtak. Újdonság, hogy a Belföldi Budapest Card tulajdonosai a MÁV járatain kedvezményesen utazhatnak a rendezvényre. A karácsonyi vásárlási láz persze az adventi vásárok ellenére továbbra is elsősorban a bevásárlóközpontokban csapódik le. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint nagy karácsonyi roham várható decemberben, ezermilliárd forint fölé is ugorhat a bolti költekezés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »