Meredeken csökkent Angela Merkel támogatottsága

Meredeken csökkent Angela Merkel támogatottsága

MTI nyomán

Németországban az utóbbi hetek merényletei után meredeken csökkent Angela Merkel kancellár és menekültpolitikájának támogatottsága – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az ARD országos köztelevízió ARD-Deutschlandtrend című felméréssorozatának új eredményei szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya 47 százalék, ami 12 százalékpontos csökkenés júliushoz képest, és a februári 46 százalék után a második legkisebb arány a törvényhozási ciklus 2013 őszi kezdete óta.

A kancellárt sokszor élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont meredeken emelkedett:

a menedékkérők beáramlásának korlátozását sürgető politikus munkájával elégedettek aránya 44 százalékra emelkedett.

A kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya 34 százalékos, ami 8 százalékpontos csökkenés és a legalacsonyabb szint, amióta tavaly októberben először vizsgálták a kérdést az ARD-Deutschlandtrend kutatásban. Az elégedetlenek aránya 65 százalék, minden eddiginél nagyobb.

A németek 80 százaléka szerint Törökországot nem szabad felvenni az EU-ba, ez 12 százalékpontos emelkedés áprilishoz képest, amikor legutóbb kutatták a kérdést.

A pártok támogatottsága nemigen változott július elejéhez viszonyítva. Az Angela Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért szinttel.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága is stagnál, 22 százalékon áll.

A Bundestag “ellenzéki” oldalán sincs változás, a Zöldek 13 százalékon, a Baloldal 9 százalékon áll.

A legnagyobb parlamenten kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 12 százalékot kapna, a liberális FDP 1 százalékpontot veszítve 5 százalékon áll.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »