Mer nagyot álmodni a hárompárti kabinet: nyugdíjemelés, üdülési csekkek, autópályák, új adók nélkül

Mer nagyot álmodni a hárompárti kabinet: nyugdíjemelés, üdülési csekkek, autópályák, új adók nélkül

A hatalomra lépő koalíció által kidolgozott kormányprogram számos fejezetének van gazdasági, pénzügyi vonatkozása. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk ezek közül.
Folytatni kívánja a nyugdíjpont emelését a Florin Cîţu vezette kormány, ennek összegét minden évben kiigazítják az inflációs rátával és az országos bruttó átlagbér növekedési ütemének legkevesebb 58,5 százalékával – derül ki egyebek mellett a szerdán közzétett kormányprogramból. A dokumentum azt is előírja, hogy a koalíciós partnerek kidolgoznak egy mechanizmust, amelynek célja a nyugdíjpont emelésének kiszámíthatósága.

A kabinet a jogszabályok által létrehozott privilégiumok eltörlését is célul tűzi ki, és a hozzájárulás elvét tekinti valamennyi nyugdíj kiszámítási alapjának.

A gyerekpénzként emlegetett családi pótlék összege az idén elfogadott menetrend szerint nő tovább, 2021. július elsejétől újabb 20 százalékos emelés várható. Az új kormány emellett adókedvezményeket ígér a többgyermekes családoknak. Jó hír sokak számára az is, hogy a jelenlegi 3,75 százalékról 2024-ig 4,75 százalékra nő a nyugdíjrendszer második pilléréhez, vagyis kötelező magánnyugdíj­alaphoz történő hozzájárulás értéke.

Hírdetés

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében foganatosított óvintézkedések okozta válságot igencsak megsínylő idegenforgalom számára állami támogatást ígér a kormányprogram, arról azonban nincs egyelőre szó, milyen mértékű segítségről van szó. Ugyanakkor azok az utazási irodák, amelyek olyan turistákat hoznak be az országba, akik több mint öt éjszakát töltenek Romániában, külön támogatást kapnak.

Szintén a turizmus fellendülését segíti a nyugdíjasok felkarolása mellett az a terv is, ami szerint

a nyugdíjasok is különleges üdülési csekkeket kapnának, amelyeket kizárólag gyógykezeléssel egybekötött üdülésre használhatnak majd fel.

A diákok is kapnak utalványokat, amelyeket az iskolán kívüli tevékenységekre használhatnának fel, mint például múzeumok, természetvédelmi övezetek, régészeti leletek meglátogatására, különböző eseményeken való részvételre, sporttevékenységekre, vagy éppen turisztikai szolgáltatásokra, beleértve a szállást is.

A koalíció ugyanakkor azt ígéri, hogy „bár európai uniós összevetésben Romániában igen alacsony az adók és illetékek aránya a bruttó hazai termékben (GDP)”, nem vetnek ki új adókat és illetékeket, hanem arra össz­pon­tosítanak, hogy javítsanak a begyűjtés hatékonyságán. Az Országos Adóhatóság (ANAF) átfogó reformja is szerepel a dokumentumban.

Újabb állami pénzintézet, egy fejlesztési bank létrehozása is szerepel a kormány programjában, ezt az entitást már meglévő állami intézmények – többek között az Eximbank és a kkv-k garancialapja – összevonásával tervezik tető alá hozni.

Fontos szerepet kap a kormányprogramban a régiók egymással összhangban történő fejlesztése, a kevésbé fejlett megyék felzárkóztatása a fejlettebb régiókhoz, a közszolgáltatások minőségének javítása. Víz- és csatornahálózatokra például 8 milliárd lejt, vízellátó rendszerek, emésztőgödrök és szennyvíztisztító berendezések beüzemelésére 250 millió lejt készül költeni az új kormány.

A közúti infrastruktúra fejlesztésének is fontos szerepet szánnak,

a kormányprogram szerint a megyei és helyi utak 70 százalékát, vagyis 7000 kilométer megyei és 20 000 kilométer helyi utat szándékoznak felújítani, összesen 32 milliárd lejes beruházással.

Az autópálya-építési terveket nézve azt láthatjuk, hogy összesen 1000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út megépítését ígérik az elkövetkező négy évben. Érdekesség, hogy leporolták az észak-erdélyi sztráda Marosvásárhely és Brassó közötti szakaszának a terveit, és erdélyi viszonylatban szintén fontos beruházás lehet a Sepsiszentgyörgyöt Gyergyóditróval, illetve a Szovátát Csíkszeredával összekötő gyorsforgalmi út.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »