Mentsd a menthetőt! Cukkini krém recept

Mentsd a menthetőt! Cukkini krém recept

A cukkinit csak imádni lehet. Bármilyen mennyiségben elfogy, még a gyerekek is szeretik (főleg, ha nem tudnak róla, mit esznek), mert semleges íze van és mert pont emiatt sok féleképpen el lehet készíteni. És pont itt jön a gond – milyen legyen az a sok féleképpen, ha volt már rántva, ragunak, paradicsompürébe rejtve? Boga Emese a Tudatos Vásárlók kommunikációs munkatársa egy igazi cukkinimentő receptet oszt meg velünk.

Nyár közepétől október közepéig gyakorlatilag fürödhetnénk is a cukkiniben: a kertünkben is terem, és mivel a Pallagvölgyi Biokert közösségi gazdasághoz is tartozunk, tőlük is kapjuk heti rendszerességgel. Nagy dobozra fizetünk elő, ami azt jelenti, hogy nyár közepétől szeptember végéig minden héten egy óriási cukkini van a dobozunkban. Ráadásul a kertünkben most iszonyú iramban nő, ezért ilyenkor ősszel már fogom a fejem, hogy mit is kezdjek vele.

És idén is eljött a pont, amikor már nem volt ötletem, telítődtünk, ezért mostantól inkább elrakom télire.

A lenti cukkini krém receptjét tavaly télen kóstoltam először, amikor vendégek érkeztem hozzánk és egy kis üvegből kaptunk tőlük ajándékba.

A szezonális táplálkozás előnyeiről

Hírdetés

Cukkinimentő krém recept

Az egész pofon egyszerű, az elejétől a végéig. Egyetlen dologra kell csak figyelni, hogy a sütőben ne égjen meg a teteje. Úgy is finom frissen fogyasztva, viszont megromlik tőle az egész üveg, ha beledarájuk és  úgy tesszük el. A fűszerezés sokféle lehet, és az arányokon is sok múlik – én is kísérleteztem vele. Csinálhatod édes piros paprika, de csípőssel is.

Konkrét mennyiségeket nem tudok mondani. Ami biztos, hogy a hagyma+paprika aránya körülbelül fele legyen a megsült cukkininak. De lehet vele bőven kísérletezni.

Hozzávalók:

cukkinihagymapaprika (lehet erős is közte)olajfokhagymafűszerek: piros paprika, bazsalikom, petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

Cukkinit meghámozva, kockákra vágva tepsiben szétterítem, oliva olajjal meglocsolom. A megtisztított fokhagyma gerezdeket közé szórom, és 190 fokos sütőben megsütöm, vigyázva, hogy a teteje ne égjen meg, mert az könnyen “romlásba viszi” az egész üvegbe zárt krémet (egyszerre én is megjártam vele).Közben a hagymát, paprikát felkockázva, olajon megpárolom, a fűszereket tetszés szerint hozzá keverem.A sült cukkinit és fokhagymát hozzá keverem, és amikor kicsit kihűltek, akkor turmixolom, utánízesítem.Visszateszem a tűzhelyre és kevergetve összeforralom, majd sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

1. Kipróbáltam főzve és sütve is, sütve sokkal finomabb.
2. A cukkini, ha nagyra nőtt, tud édeskés lenni, ezért érdemes sóval kiegyensúlyozni az ízeket.

Ez a poszt Mentsd a menthetőt! Cukkini krém recept először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »