Mentelmi jog: gyors felfüggesztés jöhet

Mentelmi jog: gyors felfüggesztés jöhet

Tollal írt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikus kitöltés – a Magyar Nemzet információi szerint ezt fontolgatja a Fidesz, elvileg ez lenne a megoldási javaslata arra, hogy átláthatóbbak legyenek a politikusok vagyonbevallásai. Vannak azért komolyabb felvetések is, gyorsítanák például a mentelmi jog felfüggesztését, és társadalmi egyeztetést írnának elő akkor is, ha nem a kormány, hanem egy képviselő nyújt be törvényjavaslatot. A kormánypártokat sürgeti az idő, hiszen hamarosan válaszolniuk kell egy nemzetközi korrupcióellenes szervezet hazánkkal kapcsolatos aggodalmaira.

Megfontolandónak tartja a Fidesz, hogy gyorsítson a mentelmi jog felfüggesztésének eljárásán – ez derül ki a Magyar Nemzet birtokába került levélből. A dokumentumot Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, egyben az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke jegyzi, aki egy nemzetközi antikorrupciós szervezet – az Európa Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) – aggodalmaira adandó válaszokról kéri ki a parlamenti frakciók véleményét. Ugyancsak a mentelmi jog témájában – amely most igen aktuális a Voldemort-ügyként elhíresült fideszes Mengyi Roland miatt – azt is nemzetközi példákkal alátámasztható javaslatnak tartja, hogy bizonyos bűncselekmények esetében a hatóságok a mentelmi jog felfüggesztése nélkül is eljárhassanak. Ez csak olyan szándékos bűncselekményekre lenne igaz, amelyeknek büntetési tétele legalább három vagy öt év, az Országgyűlés pedig utólag dönthetne a kérdésben.

Van, ami ezzel sem változik

A mentelmi jog kérdése mellett a GRECO kifogásolta azt is, hogy a vagyonnyilatkozatok vizsgálata itthon nehéz a nyilvánosság számára. Erre a fideszes megoldás az lenne, hogy a kézi kitöltés helyett egy elektronikus programot ajánlanának a képviselőknek. Noha több esetben is előfordult, hogy egy politikus a családtagjai nevére íratta és így a nyilvánosság elől eltitkolta vagyonát, ezt a problémát nem orvosolnák a kormánypártok. A Gulyás Gergely által írt levél arra hivatkozik, hogy a családtagok jelenleg is nyilvánosságra hozhatják bevallásukat, persze csak ha akarják. Azzal a visszássággal sem kezdenének semmit, hogy senki sem vizsgálja hivatalból, amit a képviselők a nyilatkozatukba beleírnak. Erre a kormánypárt válasza annyi, hogy vagyonnyilatkozati eljárást bárki kezdeményezhet. (Néhány hónapja egyébként Orbán Viktor miniszterelnök ellen is kezdeményeztek ilyen eljárást, ám a mentelmi bizottság elnöke azt alaptalannak találta, és nem is lett vizsgálat.)

A nemzetközi korrupcióellenes szervezet ajánlatai között szerepel az is, hogy átláthatóan kell végezni a jogalkotást, és ehhez szükség van a megfelelő konzultációra. A Fidesz alelnökének leveléből kiderül, hogy ennek kapcsán fontolgatnak is komoly változtatásokat. Így például azt, hogy társadalmi egyeztetést írjanak elő akkor is, ha egy törvényjavaslatot nem a kormány, hanem egy képviselő nyújt be. Ennek részleteiről egyelőre csak annyi került napvilágra, hogy az érintettnek nyilatkoznia kellene a lefolytatott társadalmi egyeztetésről, és meg kellene jelölnie az ebbe bevont szervezeteket.

Hírdetés

Mit fogadhat el a politikus?

A GRECO aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy nincs korlátozva, mi mindent fogadhat el egy politikus, mindössze az ajándékoknál van értékhatár, de az is igen magas. Ennek kapcsán is úgy tűnik, hajlandó lépni a Fidesz, kizárnák ugyanis annak a lehetőségét, hogy egy képviselő párttól vagy pártalapítványtól közvetlen juttatást kapjon, és az elfogadható ajándékok értékét is jelentősen csökkentenék.

Semmifajta rugalmasságot nem mutatnak ugyanakkor a kormánypártok annak kapcsán, ha egy képviselőt személyesen érint például egy parlamenti törvény. A Fidesz szerint ugyanis az Országgyűlés mindenkire kötelező törvényeket fogad el, így gyakorlatilag minden képviselő érintettnek tekinthető. Pedig itt meg lehet említeni a fideszes Győrffy Balázst, aki agrárkamarai elnökként javasolt olyan jogszabályi változtatásokat, amelyek a szervezetnek előnyösek.

Egyelőre nincs érdemi válasza a Fidesznek arra a korrupcióellenes javaslatra sem, amely szabályozná a lobbitevékenységet. Ebben a témában még várnak az Igazságügyi Minisztériumra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »