Mennyivel keresünk többet, mint harminc éve?

Mennyivel keresünk többet, mint harminc éve?

Az emberi természethez hozzátartozik a nosztalgikus gondolkodás, amely a múlt megszépítését is magával hozza, s ezen természetes jelenség a gazdasági helyzetünk megítélésére is hatással van. Annak ellenére, hogy sokan nem ismerik el, az átlagos szlovákiai polgár életszínvonala az ország alakulása óta eltelt három évtizedben jelentősen nőtt, többet engedhetünk meg magunknak, igaz, a kínálat is sokat bővült, így sokkal színesebb azon tárgyak tárháza is, amelyet az átlagos jövedelemből nem tudunk megvásárolni. Mégis hogyan változott ennek mértéke?

A havi átlagbér több mint hétszeresére nőtt a Szlovákia megalakulása óta eltelt 30 év alatt. Az ország alakulása óta a bérek nominálisan 2,2%-ról 18,4%-ra nőttek éves szinten. Az átlagbér reálértéken hétszer csökkent ezen időszak alatt. Tavaly a második legnagyobb mértékben, 4,5%-os csökkenést regisztráltuk. A szlovákiai munkavállalók bruttó keresete 2018-ban haladta meg először az 1000 eurós szintet. A független Szlovákia kezdetén az alkalmazott átlagos havi nominális keresete nem érte el a 179 eurót akkor még koronában, harminc év alatt fokozatosan 1300 euróra nőtt. Az első években a nominálbér növekedése kétszámjegyű volt, majd lassan csökkenni kezdett.

Hírdetés

Az ezredforduló elején többnyire 7-9% közötti bérnövekedést azonban jelentősen visszafogta a gazdasági válság. A bérek éves növekedési dinamikája 2008 végén a felére esett vissza, majd 2011-ben fokozatosan 2,2%-ra lassult. A következő két évben már csak 2,4%-os bérnövekedést sikerült elérni.

2014-ben a növekvő belföldi kereslet által támogatott, erősödő gazdaság környezetében az átlagkeresetek 4,1%-kal nőttek. 2015-ben és 2016-ban 3% körül ingadoztak, a következő három évben pedig fokozatosan, 2019-ben 7,8%-os értékre emelkedtek. 

A növekedés lassulása érezhető volt már a koronavírus előtt is, az viszont jelentős gondokat okozott. Az átlagbérek alakulása 2021-ben az első hónapok szerény, 3,5%-os növekedése után a második negyedévben 10,5%-ra kúszott fel, ami 2004 óta a negyedéves év/év növekedés legmagasabb értéke. Ez viszont a korábbi alacsony viszonyítási alapnak is volt köszönhető.  A következő negyedévekben 2022 folyamán az átlagos nominálbér növekedése többnyire 7-9% között maradt. A magas infláció miatt pedig az átlagbérek idén is jelentősen növekednek, más kérdés, hogy nominálértékben nem minden ágazatban érezhető a fejlődés-


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »