Mennyit ártana a távozás az unióból?

Pörög a brit népszavazási kampány, a pénzügyminiszer szerint rosszabbul élnének a britek, mint eddig, ha az ország kilépne az Európai Unióból. Egy esetleges brit „nem” a szerb vezetés kedvét nem venné el a csatlakozástól.

Van élet az Európai Unión kívül, de alacsonyabb színvonalon – üzente a választóknak a brit népszavazási kampányban a pénzügyminiszter. A háztartások 4300 eurót, átszámítva közel 1,7 millió forintot buknak évente, ha június 23-án a többség arra voksolna, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból – mondta George Osborne.

„A kincstár elemzése elszakad a retorikától, és a tényekre hagyatkozik. Britannia egyszer és mindenkorra szegényebb lenne, ha elhagyná az uniót. Kevesebbet kereskednénk, kevesebb üzletet kötnénk, és kevesebben is fektetnének be nálunk. Ennek árát pedig a brit családoknak kellene megfizetniük. Alacsonyabbak lennének a bérek, az árak pedig magasabbak” – hangoztatta a tárcavezető.

Hírdetés

A referendum végeredménye egyelőre megjósolhatatlan, a felmérések szerint az uniós tagságot ellenzők és a támogatók tábora azonos nagyságú. A kilépés hívei szerint Nagy-Britannia profitálhatna abból, hogy uniós korlátok nélkül köthetne kereskedelmi egyezményeket.

Belgrád egyensúlyozik

Szerbia közben nem távolodna, hanem közeledne az EU-hoz, az ország vezetése tavaly kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat. A politikusok döntését a lakosság több mint 70 százaléka nem támogatja. A belgrádi kormány kénytelen egyensúlyozni, Szerbiában hagyományosan erős az orosz befolyás és a gazdasági függőség.

„Szerbia nem kíván semmilyen olyan lépést tenni, ami kockáztatná az uniós utunkat, de ugyanakkor olyan lépéseket sem kívánunk tenni, amelyek kockáztatnák a kapcsolatunkat tradicionális barátainkkal, ide értve Oroszországot és azt hiszem, hogy ez az egyetlen lehetséges és reális politika” – mondta a szerb külügyminiszter, Ivica Dacic.

Belgrád az Oroszországot sújtó nyugati szankciókat elutasította, elismerte a Krím megszállását, az ukrajnai polgárháborúban pedig az oroszpárti erők oldalán áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »