Mennyire veszélyes az omikron? Az újabb hírek kevésbé biztatóak

Mennyire veszélyes az omikron? Az újabb hírek kevésbé biztatóak

Megugrott a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma az omikron variáns gócpontjának számító dél-afrikai Gauteng tartományban.

Túlzás nélkül állítható, a világ feszülten várja a híreket Dél-Afrikából, ahol múlt héten azonosították a koronavírus újabb variánsát, az omikront.

Az első hírek arról szóltak, az új vírustörzs minden bizonnyal gyorsabban terjed, de enyhébb tüneteket okoz.

Több ország válaszlépésként leállította a légiforgalmat a térségből, vagy lezárta a határait, mint Izrael. A pánikszerű reakciókat az váltotta ki, hogy az új variáns több mutáción esett át az eredeti vuhani vírustörzshöz képest, ezért félő, hogy a jelenleg használatos vakcinák már kevésbé hatásosak vele szemben. A dél-afrikai járványhelyzet alakulásából további következtetéseket tudunk levonni a kilátásokat illetően.

Mennyire fertőzőképes az omikron?

Az adatokból nyilvánvaló, a Dél-afrikai Köztársaságban az utóbbi napokban egyértelműen felgyorsult a járvány terjedése.

Két héttel ezelőtt még napi 300 új esetet regisztráltak, múlt vasárnap már háromezret, csütörtökön pedig már tobb mint 11 500 új esetet azonosítottak.

Hírdetés

Megnőtt az elvégzett tesztek körében a pozitivitás is. A szakértők az előző két hullámmal összevetve a járvány aggasztó ütemű terjedéséről beszélnek. Van olyan vélemény is, hogy az omikron 3-5-ször gyorsabban terjed, mint a szintén Dél-Afrikából indult béta variáns. Megjegyzést érdemel azonban, hogy a végkövetkeztetéssel még érdemes néhány napot várni, megvárva a frissebb adatokat.

Mennyire veszélyes az új mutáció?

A dél-afrikai orvosi kamara elnöknője nagyon bizakodóan nyilatkozott erről a kérdésről néhány nappal ezelőtt. A páciensek csupán enyhe tünetekkel jelentkeztek a helyi egészségügyi intézményekben. A járvány gócpontjának számító Gauteng tartományból érkező újabb adatok azonban már nem ennyire biztatóak.

Megugrott a kórházban ápoltak száma, az előző héthez képest 2,5-szer többen szorultak ellátásra a dél-afrikai tartományban.

Összevetve az előző hullámokkal, a kórházban ápoltak számának növekedése nagyjából egyező, némileg gyorsabb ütemet mutat. A járványügyi szervek szerint az omikron által okozott megbetegedés esetében nem tapsztalnak eltérő tüneteket, mint amit a delta esetében tapasztaltak. Állításuk szerint az omikron eleinte szinte kizárólag a fiatalok körében terjedt, ezzel magyarázható, hogy kezdetben rendkívül enyhe tünetekkel jelentkezett a fertőzés.

Mennyire hatásosak az omikron ellen a vakcinák?

Megbízható adatok továbbra sem állnak rendelkezésre. Egyes tudósok az omikron gyors terjedését azzal magyarázzák, hogy képes az oltottakat is nagy számban megfertőzni. Utalnak is erre jelek, hiszen sokan fertőződnek újra, akik már korábban leküzdötték a betegséget. Megjegyzést érdemel azonban, hogy Dél-Afrikában mindössze 24 százalékos az átoltottság.

A Pfizer vakcinát előállító BioNTech cég vezetője a napokban optimistán nyilatkozott, azt állítva, hogy várakozásaik szerint a súlyos szövődményeket jó eséllyel továbbra is képes megelőzni a forgalomban lévő oltóanyaguk.

Ha azonban a vakcinát az omikron variánssal szemben át kell alakítaniuk, reálisan nyáron állhat tömegesen rendelkezésre az új oltóanyag.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »