Mennyire káros klímaberendezést használni?

Mennyire káros klímaberendezést használni?

Könnyedén hozzászokott mindenki a berendezés biztosította kényelemhez, ugyanakkor sokan nem gondolnak bele, hogy ezeknek a szerkezeteknek a folyamatos működtetésével milyen hatással is vagyunk a környezetre! Sokat hallhattunk már arról, hogy a különböző klímaberendezések milyen káros hatással vannak az ökoszisztémára. A működtetésük során tulajdonképpen két területen tapasztalható negatív hatásuk: az egyik a hatalmas áramfogyasztásuk, a másik a bennük megtalálható üvegházhatású gázok mennyisége, illetve azok szivárgási kockázata.

Egy háztartás esetében, de sok esetben még a vállalkozásoknál is a klímaberendezések produkálják az áramfogyasztás legjelentősebb részét. A hagyományos klímák teljesítménye általában 1500-3500 W, az ipari méretűeké pedig ennél jóval több, és ezáltal fogyasztásuk is. Összességében nem is a fogyasztásuk jelenti a problémát, hanem a felhasznált energia előállításának forrása. Ezt az energiaigényt többnyire fosszilis energiahordozók elégetésével állítjuk elő különböző erőművekben, melyek hihetetlen mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, ami fokozza az üvegházhatást. A légkondicionálók a hideg levegőt a bennük található speciális gázok révén állítják elő. Ezek a gázok többnyire olyan anyagok, melyek bizonyos fokú ózonlebontó képességgel rendelkeznek. A korai szerkezetek szivárgási értéke jelentős, illetve a bennük felhasznált gázok ózonréteget károsító képessége is jelentős.

TUDATOS KLÍMAVÁLASZTÁS, KLÍMAÜZEMELTETÉS

Hírdetés

A klímaberendezések és az éghajlatváltozása egy spirálszerű problémát okoz. Mivel évről-évre növekszik az extrém meleg napok száma, ezért egyre több klímaberendezést vásárolnak az emberek. Ez folyamatos energiaigény növekedést jelent, amivel egyenesen arányosan nő a károsanyag-kibocsájtás is. Az üvegházhatású. gázok felszaporodásával pedig tovább szaporodik a kirívóan magas hőmérsékletű időszakok száma/hossza.

A klímaberendezések működése, akkor környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például napelemes rendszer használatával állítjuk elő. A zöld energia előállítása során nem kerül a légkörbe üvegházhatást okozó gáz, így a fent leírt spirálfolyamat megszakad. Emellett törekednünk kell arra, hogy olyan berendezéseket vásároljunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességű gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg, ami egy speciálisan tisztított fluorid számít legkörnyezetbarátabb megoldásnak.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »