Mennyi a napelemes rendszerek várható élettartama?

Mennyi a napelemes rendszerek várható élettartama?

A napelemesek első kérdései között szerepel: mennyi ideig termel áramot a rendszer? A felvetés jogos, a válasz biztató. Azok a napelemek, amik 15-20 éve lettek felszerelve, máig a szükségleteknek megfelelően termelnek. Persze meg kell hagyni, ezek jellemzően külföldön telepített rendszerek, mivel hazánkban máig újdonságnak számítanak a megújuló energiaforrások. Az EU-Solar Zrt. 2012-ben, az alapítás évében szerelte fel az első napelempaneleket egy megrendelő számára. Ez jelenleg is kifogástalanul üzemel.” Azóta több mint 42 MW teljesítményű rendszert értékesítettünk és 2000 engedélyeztetést végeztünk országszerte” – mondta a cég képviselője. Ilyen nagy számok alapján könnyű statisztikát készíteni, ezért fogtuk a kockás lapot és összegeztük a számokat. Meglepő eredmények születtek.

Egy napelem átlagos élettartama 25 év. Az EU-Solar Zrt. 80%-os termelési garanciát vállal erre az időre, vagyis a rendszer negyed évszázadig biztosan kiválóan termel. És ennek az ígéretnek az időjárás sem tehet keresztbe. A panelek felülete olyan speciális üvegből készül, melynek sem a hó, sem a jégeső nem okozhat gondot, ide nem értve a szélsőséges helyzeteket. Viszont az utóbbitól sem kell tartani, hiszen ezért van a garancia. Ebből következik a szintén gyakran felmerülő kérdés. Milyen karbantartást igényelnek a rendszerek? Még mielőtt bárki hozná a létrát, hogy felmásszon a tetőre, jobb, ha tudja, semmilyen karbantartási, tisztítási munkára nincs szükség. A napelemeket eleve úgy gyártják, hogy azokon gyakorlatilag semmi sem tud meghibásodni. Nincsenek mozgó vagy kritikus elemei. Tehát a felhasználó akkor is teljes biztonságban tudhatja a rendszert, ha évek óta nem látta közelről. Viszont az invertereket már egészen más mérce alapján kell mérni.

TOVÁBB JÓ, MINT AMEDDIG A GYÁRTÓ GARANTÁLJA

“Ami nem kínai, az hamisítvány.” – Ezzel nem lehet vitatkozni. Ha elővesszük a telefonunkat, amit naponta órákat nyomkodunk, amiről dolgozunk vagy amin keresztük a szeretteinkkel kommunikálunk, láthatjuk, hogy hol készült. Jó 7000 km-re tőlünk. A napelemes rendszerek lelke, az inverter, épp úgy mint a telefonunk, jellemzően Kínában készül. Ily módon a világvezető Growatt inverterek is egyenesen a Távol-Keletről érkeznek hazánkba, azon belül is a kizárólagos magyarországi forgalmazóhoz, az EU-Solarhoz. Összegében egy inverterrel 10-15 évre érdemes számolni, de a gyakorlatból tudjuk, hogy ez inkább 20 év. Murphy törvénye persze a megújuló energiaforrásokra is vonatkozik. Ami elromolhat, az el is romlik. De még így is megnyugtató a tény; egy napelemes rendszer éveken belül visszahozza az árát és további 10-15 évig termel hasznot a felhasználónak.

Hírdetés

Kalkulátorunkkal pár perc alatt kiszámolhatja, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap.

 

 

(hirdetés)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »