Mennyei királyság

Mennyei királyság

Jézus Lengyelország „trónján”, avagy hol végződik a köztársaság, és hol kezdődik a vallásállam? Bősze Ádám-interjú. Obádovicz-potré. Eltemetett, majd megoldott gyilkossági ügyek: döglött akták. Szombaton Magazin.

„Egyébként rendkívül naivan tekintettem a világra, észre sem vettem, ha egy nő akart tőlem valamit. Pedig még szerzeteskoromban két lány kikezdett velem a Zeneakadémián, elhívtak moziba. Semmi másra nem gondoltam, mint hogy egy moziélményüket akarják velem megosztani. Mondtam is nekik, hogy menjünk, de este nem érek rá, mert vissza kell érnem a rendházba a zsolozsmára. Nagyot néztek. Jóval később, már a világban élve esett le csupán a húszfilléres, mit is akarhattak.” (Bősze Ádám)

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Keresse a Magyar Nemzet Magazint minden hétvégén az újságárusoknál!

 

Hírdetés

Novemberben hatalmas tömeg gyűlt össze egy híres látomás hatására Krakkóban, hogy Jézus Krisztust trónra emelje. Legalábbis sokaknak ez volt a szándékuk, de a velük együttműködő egyházi elöljárók gondosan kerülték, hogy ezek a kifejezések – köztük a vágyott eseményt leíró intronizáció fogalma, valamint a Jézus, Lengyelország királya fordulat – így elhangozzanak. Az eseményen részt vett az állam elnöke és a miniszterelnök is. Világi államnak tekinthető-e ezek után Lengyelország, és lesznek-e következményei a nem mindennapi aktusnak? Egyebek között ezekre a kérdésekre kerestük a helyszínen a választ.

Volt punk, ferences diák, majd szerzetes, a Magyar Nemzet zenei kritikusa. A közönség leginkább a tévéből, a Virtuózokból, illetve a Bartók Rádió Muzsikáló reggeléből ismeri. Élete nagy fordulatairól beszélgettünk Bősze Ádám zenetörténésszel, műsorvezetővel.

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy már az űrben is hivatkoztak munkásságára. Így esett ez Obádovics József Gyula matematikussal, akinek 1956-ban megírt Matematika című könyve húsz kiadást ért meg, és Simonyi Károly szoftverfejlesztő matematikus a nemzetközi űrállomás fedélzetén egy, a Föld­ről rádión kapott kérdésre azt válaszolta: „Amikor fiatal voltam, Obádovics József Gyula könyvéből tanultam a matematikát.”

Nagypaládon lakik a kárpátaljai cigányzene egyik utolsó mohikánja. Muszka – azaz becsületes nevén Balogh Kálmán – a maga valójában egy szelet történelem az értéküket vesztett műmulatósok korában.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »