Menjünk Nagyajtára!

Nos, csak ámulni tudtunk azon, amit láttunk! Arról számoltunk be örömmel, hogy a nagyajtai egyházközség bő húszesztendős erőfeszítése – először 1999-ben próbálkoztak támogatást szerezni a jelentős beruházáshoz – jól kivehetően beérett.

Gyönyörűen „előcsalogatták” a mintegy kétszáz éve nem látott, Szent László királyunkat megörökítő freskókat. (Milyen jó, hogy elődeink szegénysége nem engedte, hogy régit rombolva építsenek új templomokat, mint ahogy a reformációt követő időkben sem törekedtek arra, hogy a szentek festett képeit teljesen megsemmisítsék – beérték lemeszelésükkel, levakolásukkal.)

Szemnek tetszetősek, igazán turistacsalogatóak a bástyákban berendezett állandó kiállítások. Őrzik az unitáriusok nagynevű püspökének, Kriza Jánosnak az emlékét, van néprajzi részleg, megismerhetőek a XVII. század elején élő nemesek, puskások és gyalogosok, információkhoz lehet jutni a falu vallási életéről, hallhatjuk Költő Ágnes balladáját és az Ajta-legendát, érintőképernyős eszköznek köszönhetően helyi érdekességekre vonatkozó kvízkérdéseket lehet megválaszolni.

Hírdetés

Ekkor szereztünk tudomást arról is, hogy augusztus közepén valami rendkívüli eseményre készülnek. „A várszínpad – mert az is lett! – főleg kulturális és ifjúsági eseményeket kíván befogadni. Augusztus közepére már háromnapos rendezvényt szervez a szükséges pénz pályázat útján történő előteremtését vállaló Jurta Egyesület. A lelkész zenetanárként dolgozó fia, Fekete Hunor vállalta a feladatot, kérésére Baróthi Brigitta és Szekeres Rita Kolozsvárról segít a szervezéssel járó teendőkben. A körvonalazandó program szerint szerep jut a fiataloknak, elhangzanak tudományos előadások, fellépnek táncosok” – írtuk korábban.

Ha az ember kicsit „megbogarássza” a Várfesztivál programjának népszerűsítésére létrehozott közösségi oldalt, látni fogja, tényleg valami rendkívüli eseményre kerül sor a hétvégén. A gyönyörű környezetben három napig népzene és rock szól, a megújult orgonán neves művész játszik, lesz táncház, történelmi előadás, kerekasztal-beszélgetés, színházi előadás, közös zenélés, gyerekfoglalkozás, kézműves-tevékenység és vásár, mesemondás, bor- és pálinkakóstolás, tábortűz, és a sort még folytatni lehetne.

Aki teheti, hétvégén látogasson ki Nagyajtára, biztos talál majd valami olyant, ami elnyeri tetszését.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »