Menekültválság: tapintható a feszültség

Görögországban a menekültek zavartalan továbbengedéséért demonstrált a kommunista párt, miközben Ausztriában több száz tüntető a határ lezárását követelte. Az osztrák–szlovén határon, ahol az elmúlt napokban több ezer migráns torlódott fel, a rendőrség szerint már zavartalanul folyik a menedékkérők beléptetése.

„Ez bűncselekmény, amit abba kell hagyni. Szolidaritást kell vállalnunk a menekültekkel, és megnyitni az utat előttük, hogy elérjék a céljukat” – mondta a kommunista párt szóvivője, Krisztosz Katszotisz.

Hírdetés

Idén már több mint félmillió menedékkérő érkezett Görögországba, a legtöbben Leszbosz szigetén értek partot. A hatóságok komppal szállítják tovább őket Athénba, majd onnan folytatják az útjukat a Balkánon keresztül Németország felé.

Az elmúlt napokban a szlovén–osztrák határon alakult ki feszült helyzet a feltorlódott több ezer migráns lassú beléptetése miatt. Az osztrák hatóságok azt mondják, már kézben tudják tartani a helyzetet.

Vannak, akik nem értenek egyet a menedékkérők beengedésével. Az osztrák oldalon több száz tüntető követelte a határ lezárását. „Ezek a Szíriából vagy akárhonnan érkező emberek ellenőrizetlenül ide jöhetnek. Múlt pénteken több ezren haladtak Graz felé, elfoglalták az utcákat, megfélemlítették az embereket. Ez nem helyes. A politikusoknak meg kell védeni a határainkat” – mondta az egyikük.

A migránsáradat feszültséget okoz a német belpolitikában is. Angela Merkelnek szövetségese, a bajor kormányfő adott ultimátumot. Horst Seehofer azzal fenyeget, hogy saját kezébe veszi a menekülthelyzet kezelését, ha a kancellár vasárnapig nem hagy fel a nyitott kapuk politikájával. Merkel határozottan visszautasította a követelést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »