Menekültügy: Harrach reagált Ferenc pápa szavaira

A lelkipásztor és a politikus hangsúlyai különbözőek, egyik a szenvedő emberrel azonosul, a másik a hazáját védi, mindkettő jogos és indokolt – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a Gondola.hu portálnak Ferenc pápa migrációról szóló megnyilatkozásait értékelve kedden.

Ferenc pápa elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél, „mi elsősorban az otthonainkat fenyegető migránsáradatról. Egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos.” Ugyanannak a kihívásnak két veszélyéről van szó. Önmagában mindegyik indokolt, de a másik teljes kizárásával nem lehet hiteles – fogalmazott Harrach Péter.

A kereszténydemokrata politikus szerint a menekültáradattal szembeni felelősség koncentrikus körökben írható le. „Elsősorban a ránk bízottakért, gyermekeinkért, családtagjainkért vagyunk felelősek, majd a környezetünkben élőkért, és csak azután a távoliakért. Ebből következik, hogy első helyen saját honfitársaink és azok otthonának védelme kötelez minket. Természetesen nem lehetünk közömbösek – különösen az egységesülő világban és a lehetőségek birtokában – a távoli ténylegesen üldözöttek iránt sem.”

Kitért arra: a migránsok túlnyomó többsége nem üldözött, hanem a jobb élet reményében útnak indult, a felbujtók által átvert ember. Többségük hódító ideológiát követ, a toleranciát nem ismeri, ezért alig-alig integrálható, nem is akarja megtartani a befogadó ország törvényeit és életformáját.

Harrach Péter rámutatott: Ferenc pápa „menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást. Az intézménybe vetett bizalmukat sem ingatja ez meg, viszont joggal bántja őket a kívülről jövő durva minősítés. Ő ugyanis elsősorban spirituális, és nem politikai vezető. […] A szenvedő emberrel való erős azonosulás kétségtelenül elnyomja benne a másik, számunkra elsődleges felelősséget, a migránsáradat elleni védekezést. Természetesen ennek mi sem tudunk örülni.”

A KDNP frakcióvezetője szerint a pápa menekültekkel való azonosulása egyrészt hosszú dél-amerikai papi szolgálatával, másrészt azzal magyarázható, hogy jezsuita, egy olyan szerzetesrend tagja, amely „feladatának ma nem a küzdelmet, hanem a párbeszédet, az együttműködést tartja”.

Arra kérdésre, hogy miért olyan népszerű liberális körökben a pápa, Harrach Péter úgy válaszolt: az „embert megértő, gyengeségeit elnéző lelkipásztor” magatartását sokan a normák mellőzésének tartják. „Ha szavait politikai mezőben értelmezzük, félreérthetők, sőt könnyen félremagyarázhatók.”

Hozzátette: Ferenc pápa menekültüggyel foglalkozó megjegyzései nem olyan egyoldalúak, mint azt a liberális média érzékelteti. Az elvándorlók és menekültek 102. világnapja alkalmából írt üzenetében például úgy fogalmazott: „…ha felelős kötelezettséget is vállalnak befogadóik iránt, elismerik és tiszteletben tartják a befogadó ország anyagi és szellemi örökségét, miközben megtartják a  törvényeit és együtt viselik terheit”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »