Menekült gyerekek adományait nyúlja le a TikTok

Menekült gyerekek adományait nyúlja le a TikTok

2022. 10. 13.

A TikTok új trendje, hogy szíriai menekülttáborokban könyörögnek gyerekek órákig adományokért. A nekik küldött pénz több mint 70 százalékát teszi zsebre a kínai óriáscég.

A TikTok videómegosztó portálon az egyik új trend, hogy szíriai menekülttáborokban élő emberek, főként gyerekek könyörögnek adományokért órákon át tartó livestreamekben.

Ez már önmagában is megérne egy Black Mirror epizódot, viszont mégnyomasztóbbá teszi az, hogy a BBC oknyomozása kiderítette, hogy a küldött pénz több mint 70 százalékát zsebreteszi a kínai cég.

A maradék 30 százalékból is serényen lecsipegetnek a táborokban az embereket felhajtó „ügynökök” illetve további adminisztratív díjak terhelik az adományokat.

Hírdetés

Az év elején jelentek meg az első olyan élő közvetítések, amelyekben szír emberek a menekülttáborokban tört angolsággal néhány szót ismételgetnek. „Kérjük, lájkoljátok, kérjük, osszátok meg, kérjük, ajándékozzátok” – mindössze ennyit mondanak ezeben a videókban.

A jelenségre felfigyelő BBC riportere kiderítette, hogy amolyan „TikTok-ügynökök” járják ezeket a táborokat és ők osztják ki az élőzéshez szükséges eszközöket az ott lakóknak. Hasonló ügynököket világszerte foglalkoztat a kínai vállalat azért, hogy mindig megfelelő számú influencer vonzza a felhasználókat az app használatára. A BBC közel fél éven keresztül követett 30 ilyen fiókot, amiből kiderült, hogy

a nézők gyakorta óránként akár ezer dollár értékben is ajándékoznak, viszont ennek a családok a töredékét se kapják meg.
A BBC ennek kapcsán készített egy kísérletet, amelyből kiderült, hogy a TikTok közel 70 százalékot tesz zsebre: egy brit újságíró szerezett egy fiókot, végül elindított egy élő adást, míg a BBC londoni munkatársai egy másik fiókról 106 dollár értékű ajándékot küldtek neki a TikTokon keresztül.

A livestream végén a szíriai tesztszámla egyenlege mindössze 33 dollár volt. A TikTok az ajándékok értékének 69%-át tartotta meg. Ez az összeg a készpénzfelvétel díjával tovább csökkent nagyjából 30 dollárral, ebből pedig az „ügynöknek” is fizetni kellett, míg végül a szír riporternél 19 dollár maradt.

Mandiner.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »