Menekülőre fogták az Iszlám Állam vezetői?

Elmenekültek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport vezetői családjaikkal együtt a dzsihadisták iraki fellegvárának számító Moszulból, amelynek ostromára készülnek az iraki kormányerők – számoltak be az iraki hatóságok.

Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter egy szombaton késő este az Irakija köztelevízióban sugárzott interjúban azt mondta, az Iszlám Állam számos vezetője és családjai vagyonukkal együtt elmenekültek Moszulból a mintegy száz kilométerre található Szíria irányába. Hozzátette, hogy néhányuk a várostól északra fekvő kurd autonóm tartományba próbált beszivárogni.

Ezzel párhuzamosan Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap Joseph Dunford amerikai tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével egyeztetett a Moszul visszafoglalására vonatkozó stratégiáról.

Támogatás

Hírdetés

Washington nem csupán az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció keretein belül támogatja Irakot, hanem több száz katonai tanácsadót küldött az országba egyebek mellett az iraki kormányerők kiképzésének segítésére.

Az iraki kormányerők és szövetségeseik március 24-én indított offenzívát Ninive tartomány egészének visszaszerzésére, amelyben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is támogatja. Az előrenyomulás eredményes: júliusban sikerült ellenőrzésük alá vonni a kajarai légitámaszpontot, ami kulcsfontosságú lépés a Bagdadtól mintegy 400 kilométerre északra fekvő Moszul felszabadításához vezető úton.

Nem tudni pontos dátumot

Iraki források szerint al-Abádi már októberben elkezdené a 2014 júniusa óta a dzsihadisták kezén lévő város ostromát, iraki és amerikai tisztségviselők azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmilyen menetrendet.

Az ENSZ tájékoztatása szerint az idei év legnagyobb humanitárius műveletére készül Irakban, ahonnan a hadsereg előrenyomulásával párhuzamosan egyre többen menekülnek. A világszervezet becslései szerint a legrosszabb esetben több mint egymillió ember menekülhet el Moszulból és további 830 ezren a várostól délre fekvő, népes vidékről. Ezzel 3,5 millióra emelkedne az otthonaikból elűzött irakiak száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »