Mendrey: Katasztrófába vezet a szegregált oktatás

Mendrey: Katasztrófába vezet a szegregált oktatás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már augusztusban jelezte, hogy ebben a tanévben romlani fog a közoktatás színvonala.

Mendrey László elnök szerint volt egy jó rendszer, amit leromboltak. A szakszervezet ma sajtótájékoztatót tart arról, hogy milyen összefogásra van szükség.

„El kell gondolkodni azon, amit itt hát hol tagadnak, hol nem tagadnak, hogy ez a szegregált oktatás, ami Magyarországon van, ez katasztrófába vezet. A szegregált oktatásnak a pozitív szegregátumban lévő haszonélvezői, amikor kikerülnek a való életbe, ugyanúgy néznek, mint akik a negatív részen vannak, hogy hova kerültem. Aki tud, megpróbál itthon alkalmazkodni, aki nem, nagyon gyorsan elmegy külföldre. Akik itthon maradnak, sokan itthon maradnak a negatív szegregátumból, ők mindig csak olyan tehertételt jelentenek az államnak, hogy el kell őket tartani, nem tudják saját magukat fenntartani, nem tudnak olyan munkát végezni, amely egyébként a saját boldogulásukhoz szükséges, örökké rászorultak maradnak és nem hiszem, hogy ez az ország érdekét szolgálja” – véli Mendrey László.

Tekintse meg a teljes interjút!

Hírdetés

Az LMP személyi felelősöket keres. Szerintük a mostani vezetés tovább tolja az oktatás biciklijét a szakadék felé.

„Mi egy olyan rendszert állítanánk egyébként fel – egy köztes megoldást -, hogy amelyik önkormányzat kéri és szeretné, és képes a feladat ellátására, az kaphassa vissza az iskoláit. Természetesen Pölöskei Gábornénak is felelőssége van, mint Klik vezető ebben az egész folyamatban. De az, hogy idáig eljutottunk, – hogy valóban, ahogy említette, régiós összehasonlításban már mindenki megelőz minket, talán a szlovákok nem, és olyan országok is, Lengyelország, Szlovénia, Csehország vagy az észtek, akikkel azért elég hasonló helyzetből indultunk mi még itt a kétezres évek elején -, hát itt egyértelmű felelőssége van a miniszternek és az államtitkárnak, meg természetesen a korábbi államtitkároknak” – mondta el Kanász-Nagy Máté, a párt ifjúságpolitikai szakszóvivője.

Tekintse meg a teljes interjút!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »