Mélyül a vita a sógorokkal, per lehet a vége

Mélyül a vita a sógorokkal, per lehet a vége

Perre megy Ausztria Magyarország ellen, ha az itt regisztrált menekülteket Budapest nem fogadja vissza. A magyar külügy azzal érvel, hogy nem lehet Magyarországot büntetni azért, mert Görögország elmulasztotta az érkező migránsok nyilvántartásba vételét. Brüsszel egyelőre nem kommentálja a Bécs–Budapest-vitát.

A kormány közlése szerint a tavalyi menekülthullám óta Nyugat-Európából eddig 52 ezer menekültet akartak visszaküldeni Magyarországra, de csak négyet vettünk át, mégpedig Ausztriától. Bécs azonban ennél többet toloncolna vissza, és ha Budapest nem fogadja vissza őket, az osztrákok bírósághoz fordulnak Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerint.

Az LMP rendészeti szóvivője szerint közös európai megoldást kell találni a menekültválság kezelésére. „Az érvényes jogszabályokat be kellene tartani, és az Európai Unióban pont annak érdekében kellene tárgyalni a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy ezeket a kérdéseket elsimítsa, és olyan megoldás szülessen, ami az unió valamennyi, így Magyarország számára is megfelelő” – véli Gerstmár Ferenc.

Hírdetés

A DK-s Oláh Lajos is az érvényes nemzetközi szabályok betartására szólította fel a kormányt. „Orbán Viktor az elmúlt időszakban több ezer letelepedési kötvényest fogadott be Magyarországra, köztük bűnözők is vannak, tehát mind az az érvelés, hogy Magyarországra ne jöjjön be egyetlenegy menekült sem, azzal Orbán Viktor önmagát hazudtolja meg. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor maga írta alá azt a megállapodást, ami alapján az a csaknem ezer menekült letelepedést kaphatna” – jelentette ki a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője.

A Fidesz frakcióvezetője viszont a magyar külügyminiszterhez hasonlóan úgy látja, Ausztriának nem Magyarországgal van vitája, azért pedig nem büntethető az ország, hogy Görögországban nem regisztrálták az érkezőket. „Azok az emberek Görögországban lépen az unió területére, Görögországban és nem Magyarországon, ezért az osztrák hatóságoknak nem a magyar, hanem görög hatóságokat kell felkérniük a visszafogadásukra. Akik pedig Horvátországban léptek az unió területére, ott a horvát hatóságokat kell felkeresni és visszaküldeni az embereket” – közölte Kósa Lajos.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja a Bécs–Budapest-vitát. „Nem, egyelőre nem kommentáljuk az ügyet. Az új törvényeket, amint hatályba lépnek, mindig ellenőrizzük, hogy megfelelnek-e az európai törvényeknek, de ezt egyelőre nem kommentáljuk” – jelentette ki röviden Natasha Bertaud, az EB szóvivője.

Arról egyébként az elmúlt időszakban több bírósági ítélet is született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »