Melyik rockzenei album volt 2012 legjobbja?

Melyik rockzenei album volt 2012 legjobbja?

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 29-én 2012 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 29-én 2012 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Az angol mellett svéd nyelvű változatban is megjelent 2012-ben a Sabaton hatodik nagylemeze, a Carolus Rex. A svéd birodalom dicső éveiről megemlékező korong megjelenése után drasztikus változáson esett át a zenekar felállása, hiszen négy hangszeres is távozni kényszerült a csapatból. A háttérben zajló események ellenére a korong nagyon jó eladásokat produkált, a banda hazájában, Svédországban például négy platinalemezhez elegendő mennyiség talált gazdára a Carolus Rexből.

A szakírók, valamint a rajongók tetszését egyaránt elnyerte az Overkill tizenhatodik nagylemeze. A 2012-ben kiadott The Electric Age-ről előbbiek szinte csak szuperlatívuszokban írtak, míg a fanok olyan lelkesen vásárolták az albumot, hogy az első hetes eladások több mint 2000 példánnyal felülmúlták az addig abszolút zenekari csúcstartónak számító Ironbound számait. Ennek köszönhetően az Overkill ismét sikeresen elhelyezte nevét a Billboard-listán, és underground zenekarként egészen a top 100 hetvenhetedik helyéig kapaszkodtak fel.

Hírdetés

Band of Brothers címmel adta ki harmadik sorlemezét 2012-ben az egykori Pantera dobos, Vinnie Paul által életre hívott amerikai heavy metal supergroup, a Hellyeah. A csapat által szerényen csak minden eddiginél dühösebbnek titulált albumról végül három kislemezt is kimásoltak, a lemezbemutató turnéra viszont már egy némileg átalakult felállású banda indult el, hiszen a korong megjelenése után lelépett a színről a szólógitáros, Greg Tribbet, valamint a basszer, a jelenleg tetoválóművészként tevékenykedő Bob Zilla.

2012-re az Accept rajongói már többnyire megbarátkoztak a gondolattal, hogy a zenekar énekesét nem Udo Dirkschneidernek hívják. Ebben az évben jelent meg ugyanis Stalingrad címmel a csapat második olyan nagylemeze, amely az egykori TT Quick frontember, Mark Tornillo közreműködésével született. Tornillo elődjétől eltérő módon nemcsak felénekelte a dalokat, de a szövegekért is felelt. A második világháborús témákkal operáló korong a zenekar történetében második alkalommal jutott fel a Billboard top 100-as listájára, az év végén pedig a Metal Storm Awardson begyűjtötte a legjobb heavy metal albumnak járó elismerést.

A zenekar történetében jelentős mérföldkőnek számít a Tankcsapda tizenkettedik nagylemeze, a Rockmafia Debrecen. A 2012. november 8-án kiadott korongon debütált a csapat új gitárosa, a korábban a Zanzibárt erősítő Sidlovics Gábor, Sidi a kizárólag az egyik hazai üzemanyagforgalmazó cég töltőállomásain beszerezhető album pedig megjelenése hetében azonnal a Mahasz-lista élére ugrott, mára pedig 26 ezernél is többet adtak el belőle.

Meglehetősen furcsán alakult a kilencedik Biohazard-album története. Bár a 2012-es Reborn in Defiance-t még a csapat klasszikus négyes felállása rögzítette, mire a korong megjelent addigra az alapító basszusgitáros/énekest,  Evan Seinfeldet már beszippantotta a felnőttfilmezés világa. A zenekar a Nuclear Blast által gondozott korongot ingyenesen letölthetővé szerette volna tenni Észak-Amerikában, ám ez végül különböző jogi akadályok miatt nem valósult meg.

Egy meglehetősen erősre sikeredett, vérbő power metalt tartalmazó anyaggal tért vissza az „igaz útra” korábbi kísérletezős korszaka után a germán Judas Priestnek is nevezett Primal Fear. A banda kilencedik sorlemeze, a 2012-es Unbreakable egy kislemezt termelt ki, Bad Guys Wear Black címmel, míg a Brainstorm társaságában lezavart lemezbemutató turné egész Európában, így hazánkban is komoly nézőszámokat produkált.

2012. június 5-e a Vénusz, valamint a Nap együttállásának dátumát jelentette abban az évben a csillagászat szerelmeseinek. A kanadai Three Days Grace rajongóinak viszont egészen más miatt jelentős ez a nap. Ekkor jelentette be a csapat, hogy pontosan mikor érkezik negyedik nagylemezük. A Transit of Venus végül október másodikától vált elérhetővé, és azonnal a Billboard-lista ötödik helyére ugrott. Az album első kislemeze, a Chalk Outline pedig számos rockmagazin évvégi összesítő listáján nyerte el az év rockdala címet.

A frontember, Al Jourgensen komoly mentális problémái miatt három éven keresztül stúdiózott tizenkettedik stúdióalbumával az ipari metal egyik alapbandája, a Ministry. A kilenc saját szerzeményt, valamint egy S.O.D-feldolgozást tartalmazó Relapse végül 2012 márciusának végén jelent meg. Az album kiadása után nem sokkal komoly tragédia érte a csapatot, életének negyvenhetedik évében szívroham következtében elhunyt gitárosuk, Mike Scaccia.

A Heavens Gate egykori gitárosának, a Rhapsodyval, valamint a Gamma Rayjel is gyakran együtt dolgozó producer Sacha Paeth-nek irányításával rögzítette ötödik stúdióalbumát a szimfonikus metal egyik nagyágyúja, a holland Epica. A 2012. március 9-én üzletekbe kerülő Requiem for the Indifferent meglehetősen pozitív fogadtatásban részesült a korabeli szaksajtóban, ám ez sem akadályozta meg a basszer Yves Huts-ot abban, hogy nem sokkal később elhagyja a zenekar sorait.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »