Melyik időszámítást tartanák meg a szomszédos országok?

Melyik időszámítást tartanák meg a szomszédos országok?

Az Európai Bizottság kezdeményezésére lehet, hogy már csak két óraátállítást kell kibírnunk, és végleg eltörlik a gazdasági megfontolásokból bevezetett, de ma már teljesen felesleges gyakorlatot. A Bizottság azonban úgy véli, hogy minden országnak magának kell eldönteni, hogy a téli vagy nyári időszámítást tartja-e meg. A szlovák munkaügyi minisztérium már a téli mellett tette le a voksát. De mi a helyzet a környező országokkal?

Az óraátállítások kapcsán indított európai online közvélemény-kutatáson a csehek többsége a téli időszámítást preferálta. Hivatalos álláspont még nincs, a cseh kormány nyilván kivár, már csak a gazdasági szempontok miatt sem látják értelmét, hogy Csehország másfajta időzónába essen, mint szomszédai.

Lengyelországban már tavaly is volt szó róla, hogy véglegesen áttérnek a nyári időszámításra. A kormány eltörölte rendeletet, mert az szembement az európai szabályoknak. A helyi felmérések szerint a lengyelek 72 százaléka a nyári időszámítást preferálja.

Magyarország az egyetlen ország Közép-Kelet-Európában, amely nincs kibékülve az óraátállítás eltörlésével. Nem véletlenül: fölrajzilag pont olyan helyzetben van, hogy egyik időzóna sem tökéletes számára. A magyar kormány egyelőre nem támogatja a Bizottság kezdeményezését. Az Unióban egyébként nincs egyedül – Görögország szintén megtartaná a jelenlegi rendszert.

Hírdetés

A németek és az osztrákok többsége szintén nyári időszámítást akar, vagyis hosszú világos estéket, és késői napfelkeltét. A két országban a nyári időszámítást a politikusok is támogatják. Az osztrákok egyébként egységes időzónát akarnak egész Közép-Európára vonatkoztatva. Kérdés, hogy nekik mit is jelent Közép-Európa.

Hollandia, Dánia, Finnország végleges téli időszámítást akar, Ciprus pedig nyárit.

Körkép.sk

Nyitókép: pixabay.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »