Meloni az orosz telefonbetyároknak: mindenki belefáradt az ukrajnai háborúba, kiútra van szükség

Telefonbetyárok vezették meg Olaszország miniszterelnökét, aki olyanokat is mondott a beszélgetés során a háborúval kapcsolatban, amely szembemegy eddig nyilvánosan hangoztatott álláspontjával.

Meloni azt hitte, hogy az Afrikai Unió bizottságának elnökével beszél, de valójában két orosz komikus, Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov – avagy Vovan és Lexus – volt a vonal túlsó végén, a szeptember 18-án lezajlott beszélgetés pedig idővel az interneten kötött ki.

Először a Rumble nevű kanadai videómegosztóra került fel, majd felkapta az orosz állami tulajdonban lévő médiaügynökség, a Ria Novosti.

– Nagy a fáradtság mindkét oldalon. Közeleg az idő, mikor mindenki megérti, hogy szükségünk van egy kiútra. (…) Vannak ötleteim, hogyan kéne kezelni a helyzetet, de várom a megfelelő pillanatot, hogy előálljak velük – mondta többek között a telefonba, hozzátéve, hogy olyan megoldást kell találni, ami mindkét fél számára elfogadható, miközben a nemzetközi jogot sem rombolja le.

A Guardian megjegyzi, hogy Meloni eddig mindig határozottan kiállt Ukrajna mellett a nyilvános megszólalásaiban. Az olasz miniszterelnöki iroda megerősítette, hogy Melonit félrevezették, mint mondják, a beszélgetésre egy olyan intenzív időszakban került sor, mikor a miniszterelnök próbálta erősíteni kapcsolatait az afrikai vezetőkkel, és segíteni nekik a Földközi-tengeren keresztül érkező migráció mérséklésében.

— IWNH (@__US17__) November 1, 2023

Egyre közelebb az összeomlás

A Responsible Statecraft közben arról tett közzé elemzést, hogy a hivatalos ukrán narratíva összeomlik: Zelenszkij belső köre a TIME magazinnak ugyanis bevallotta, hogy a háborút nem lehet katonailag megnyerni.

Hírdetés

A lap arra hívta fel többek között a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború több mint 20 hónappal ezelőtti kezdete óta a nyugati média egy sor narratívát épített fel és követett "kötelességtudóan:

  • Zelenszkij háborús hős és Winston Churchillhez hasonló vezető,
  • az ukránok szívesen jelentkeznek önkéntesnek a háborúba, míg az oroszok menekülnek a sorozás elől,
  • az ukránoknak csak több pénzre és fegyverre van szükségük ahhoz, hogy visszaszerezzék az Oroszország által annektált területeket,
  • a Nyugat érdeke inkább abban áll, hogy segítse őket ebben a nagy győzelemben, mintsem hogy tűzszünetet és tárgyalásos rendezést szorgalmazzon.
  • "Ugyanakkor az ezekkel a narratívákkal ellentétes tényeket – például azt, hogy Ukrajna tarthatatlan veszteségeket szenvedett el a harcokban, hogy nincs elég tüzérségi lövedékük a megfelelő ellátáshoz, vagy azt, hogy az Ukrajnának küldött milliárdok a korrupció áldozatává válnak – »putyini beszédtémaként« elutasították. Azokra a kritikusokra, akik rámutatnak ezekre, Kreml-védőként támadnak.

    Mindezek miatt volt olyan rendkívüli olvasni a TIME magazin e heti címlapsztoriját – hangsúlyozták.

    Ezután felidézték, hogy a szóban forgó cikket az a Simon Shuster írta, aki korábban akkor közölt portrét Zelenszkijről, mikor a TIME az év emberének választotta 2022 végén. Shuster legutóbbi írását a Responsible Statecraft egy újabb "életrajznak" nevezte, melyben az ukrajnai elnököt egy hősies figuraként ábrázolják, aki kénytelen egyedül boldogulni, amikor az idők egyre nehezebbek, és a nyugati szövetségesek kezdik "elhagyni" őt.

    "De ahelyett, hogy megerősítené Zelenszkij tekintélyét Nyugaton, inkább megerősíti az állítólagos Putyin-apologéták által megfogalmazott számos kritikát. Csakhogy ezeket a kritikákat most Zelenszkij saját segítői és tanácsadói hangoztatják az elnöki palotán belül."

    A média által az ukrajnai valóság köré épített narratíva láthatóan kezd összeomlani, és felszínre kerül az igazság – húzták alá a cikkben.

    (24 – Mandiner nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »