Mellékvágányra kerül a TTIP?

Szorítja az idő Barack Obamát, hogy még mandátuma alatt tető alá hozza valamilyen formában az Európai Unióval kötendő transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséget (TTIP). Ha utolsó nekifutása nem jár sikerrel, alighanem az Egyesült Államok és az EU jó időre búcsút mondhat a megállapodásnak.

Barack Obamának már csak kilenc hónapja van hátra az elnökségből, tehát ennyi ideje maradt arra, hogy valahogyan tető alá hozza, vagy legalábbis a megfelelő vágányra terelje a TTIP körüli tárgyalásokat. Ha ez nem sikerül neki – márpedig jelenleg így áll a dolog –, akkor ismét mellékvágányra kerülhet a kérdés, és újabb éveknek kell eltelnie, hogy esély kínálkozzon a megegyezésre.

Egyrészt azért, mert bárki is kövesse Obamát az elnöki székben, biztosan nem az lesz az első dolga, hogy megkössön egy kereskedelmi egyezményt, amelyet még elődje készített elő. Tekintet nélkül arra, hogy demokrata vagy republikánus, a versenyben lévő jelöltek mindegyike kritizálta már Obama kereskedelmi terveit, így megválasztásuk esetén biztosan lennének kifogásaik, és próbálnák saját elképzeléseik szerint alakítani az egyezményt. Elemzői becslések szerint így leghamarabb 2018–19-re valósulhatna meg bármi a szerződésből.

Hírdetés

Másrészt nem csupán az Egyesült Államokban tartanak voksolásokat, hanem az EU két fontos tagállamában is. Jövőre Franciaországban új államfőt választanak, majd parlamenti választások lesznek, illetve Németországban is az urnák elé járulnak az emberek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy akár új kancellár is kerülhet az ország élére. Ám ha végül esetleg minden maradna is a régiben – erre különösen Franciaország esetében kevés esély van –, a kampány miatt a tárgyalások akkor is lelassulnak. Márpedig eddig sem haladtak gyorsan. Az egyeztetések 13. köre tegnap kezdődött meg, de még mindig alapvető kérdésekben sem sikerült dűlőre jutni.

Ráadásul számolni kell azzal is, hogy a felmérések szerint a TTIP társadalmi megítélése az Egyesült Államokban és az EU-ban egyaránt folyamatosan romlik.

Obama a TTIP mellett érvelt németországi látogatásán, a Tufts Egyetem szakértője Budapesten ellene – olvassa el az mno.hu cikkét!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »