Mellbe vágta a híveket, amikor „Kuki” szólalt meg a református rádió helyén

Mellbe vágta a híveket, amikor „Kuki” szólalt meg a református rádió helyén

A reformáció 500 éves jubileuma ide, a Magyar Református Egyház megalapításának 450. évfordulója oda, az október 31-i emléknap után pontosan egy héttel megszüntette az egyház a szegedi rádióadását (Európa Rádió). Az egyházkerület ugyanis átadta a frekvenciát a magát kereszténynek mondó kurzus kegyelt médiamoguljának, Andy Vajnának, így kedd óta a tulajdonában álló Rádió 1 szól a 87,9 MHz-en.

Az eset a nemzeti együttműködés rendszerében nem csak azért egyedülálló, mert a nem titkoltan országos hálózatot építő Radio Plus Kft. ezúttal egyházi rádió hullámsávját hajtotta az igájába. Hanem azért is, mert a jelek szerint a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsnak csöppnyi fenntartása sincs azzal szemben, hogy egyik pillanatról a másikra minősít át egy frekvenciát közösségiről kereskedelminek. A szegedi frekvencia esetében ez történt, miután – a 24.hu információi szerint – a Radio Plus nem tudott megegyezni a városban három évtizede sugárzó Rádió 88 tulajdonosaival.

Hírdetés

http://mno.hu/

A változásról „csak” a szegedieknek nem szóltak. Ezért vágta mellbe a hallgatókat és az egyház helyi lelkészeit az Európa Rádió lekapcsolása. Kereskényi Sándor, a szegedi Honvéd téri Református Egyházközség lelkésze érdeklődésünkre azt mondta, folyamatosan érkeznek a rádió miatt a hívek telefonhívásai, e-mailjei. Az okokra magyarázatot azonban ők sem tudnak adni. – Egy századik évében járó asszonynak magam vásároltam egy rádiókészüléket. Azt kérte, csak az Európa Rádiót programozzam be. Amikor kedden megszólalt a Cooky nevű műsorvezető, még aznap hívott, hogy mi szól benne – idézte fel. A váltás azért volt éles, mert – írta meg a Zoom.hu – előtte a rádió egyik műsorában még egy idős nő mesélt arról, hogyan telepítették ki a családját annak idején. Molnár Róbert kübekházi polgármester – aki maga is hívő – a közösségi oldalán úgy fogalmazott, „kiderült, hogy a református egyháznak mégsem olyan fontos a reformáció ügye. Fontosabb a »Kuki-rádió«, meg Andy Vajna gazdasági-politikai érdekköre, a kormányhoz való dörzsölődése (sic!), mint a saját rádiófrekvenciája”. A Csongrád megyében élő reformátusok petícióban tiltakoznak a döntés ellen.

Az Európa Rádiót működtető Tiszáninneni és Tiszántúli Református Egyház lépése azért váratlan, mert folyamatosan építkezve hat kelet-magyarországi városban tették elérhetővé az adásukat. Mivel Csongrád a tiszántúli egyházkerülethez tartozik, megkerestük Fekete Károly püspököt. Ő viszont Rómában tartózkodik, így a többi között a döntés okait firtató kérdéseinket továbbították Rácsok Andrásnak, a Tiszáninneni egyházkerület püspöki titkárának, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Az egyházkerület püspöke, Csomós József 2012-ben, a rádió indulásakor mindenesetre még úgy fogalmazott, „fontos, hogy eljusson az egyház szava és a bibliai értékrend azokhoz is, akikhez más formában nem jut el”. A szegediekhez már nem jut el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »