Mellár: A kormány nem érti, milyen korban élünk

Mellár: A kormány nem érti, milyen korban élünk

A közgazdász kidobott pénznek tartja, hogy a kormány tévécsatornákat és újságokat einstandol.

Magyarország rosszul működő piacgazdaság – nyilatkozta a Népszavának adott interjúban Mellár Tamás közgazdász. Szerinte tele van monopolpozíciókkal, így erőfölényes helyzetek alakulnak ki, az állami befolyás pedig eltorzítja a viszonyokat. „Nem véletlen, hogy a magyar termelékenység az európai unió átlagos termelékenységnek alig 40-45 százaléka” – vélekedik. Mellár idézte a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorát, amelyen a hazánk a 69. helyre csúszott vissza, Botswana és Vietnam mögé. Hozzátette: a fentiek nem magyar sajátosságok, a régió más országaiban is jelen vannak.

„A közepesen fejlett országok csapdájából már nem tudunk szabadulni egy évtizede” – folytatta a közgazdász. Szerinte demokratizálni kellene és nyitottabbá tenni a társadalmat a sikerhez, emellett jó oktatási rendszert kellene kialakítani, plusz szükség lenne a kutatás-fejlesztést támogatására. „De sajnos nincs meg az a fajta társadalmi és politikai háttér, kultúra, az emberekben az az elvárás, amely ezt kikényszeríthetné” – vélekedett Mellár. Kijelentette: politikusaink pótcselekvéssel töltik idejüket, bűnbakképzéssel foglalkoznak.

Hírdetés

„A kormány láthatóan nem érti, hogy milyen korban élünk, ezért einstandol tévécsatornákat, napilapokat, miközben az internetnemzedék alig néz már tévét, olvas nyomtatott sajtótermékeket, teljesen másképpen tájékozódik és gondolkodik. Kidobott pénz”

– jelentette ki Mellár Tamás. A magyar politikusok nem vállalják a népszerűtlenséget, nem adják be a keserű pirulát azért, hogy hosszú távon is sikeres országunk legyen – tette hozzá –, ehelyett elhitetik a társadalommal, hogy minden rendben van. „Kellene egy bátor politikai erő, amely felvállalja a nehéz és népszerűtlen döntéseket” – ábrándozott a KSH egykori vezetője. Ő 2010 előtt reménykedett, hogy a Fidesz ilyen erő lesz, de csalódnia kellett. Így folytatta: „Ehelyett teljes gőzzel elkezdte visszaállítani a félfeudális berendezkedést, és létrehozott egy oligarchikus, hierarchikus rendszert”.

Az interjúban több érdekes témáról is beszélt Mellár, például arról, hogy a román Korrupcióellenes Ügyészség követendő példa lenne. A teljes cikket itt olvashatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »