Meleşcanu kioktató hangnemben beszélt, és beavatkozási kísérlettel vádolja Szijjártót

Meleşcanu kioktató hangnemben beszélt, és beavatkozási kísérlettel vádolja Szijjártót

Kioktató hangnemben reagált Teodor Meleşcanu román külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter keddi, a szlovákiai Csorba-tó mellett tartott találkozójukon tett felkérésére.
Mint arról beszámoltunk, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) informális külügyminiszteri találkozójának alkalmával tartott kétoldalú megbeszélésen a magyar diplomácia vezetője felvetette: a romániai bíróságok fejezzék be azt a gyakorlatukat, hogy több millió forintos bírságokat szabnak ki magyar tisztségviselőkre anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt.

Hírdetés

A román külügyminisztérium szerdán közleményben reagált a felvetésre, amelyet Teodor Meleşcanu úgy értelmezett, hogy a magyar tárcavezető azt kéri: a román kormány „avatkozzon be” az igazságszolgáltatás tevékenységébe.

A kommüniké értelmében a román miniszter azt mondta Szijjártónak: egy demokratikus államban, ahol működik a jogállam és amely tiszteletben tartja az európai értékeket – beleértve a hatalmi ágak szétválasztását is –, „elfogadhatatlan a kormány beavatkozása az igazságszolgáltatásba”. A bukaresti közlemény szerint a találkozóra a román fél kérésére került sor, miután a magyar fél „nem konstruktívan” viselkedik, a cél pedig az volt, hogy „véget vessen a magyar fél folyamatos provokációinak”.

Mint arról beszámoltunk, egy korábbi közleményben a román külügy azt is közölte: Meleşcanu arra kérte magyar kollégáját, hogy a budapesti hivatalosságok visszafogottságról tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis szerinte az utóbbi időben a magyar–román párbeszédet mesterséges módon feszültté tették. „Meleşcanu kifejtette, hogy minden helyzetben csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz” – közölte a bukaresti külügyi tárca.

A találkozóról kibocsátott magyar külügyi közlemény szerint Szijjártó Péter román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és még júliusban kerüljön sor a két szakértői csapat helyszíni szemléjére a temetőben. A nemrégiben elfogadott új közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte a román külügyminisztert, hogy a törvénybe kerüljön vissza az erdélyi és székelyföldi magyaroknak az a korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen a kisebbségi arány, akkor is illessék meg az anyanyelvi használati jogok a kisebbséget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »