Mekkora lesz 2024-ben a minimálbér összege?

Mekkora lesz 2024-ben a minimálbér összege?

Az elmúlt években a korábbiakhoz képest jelentősebb ütemben növekedett a minimálbér összege Szlovákiában, s úgy tűnik, ez a tendencia 2024-ben sem fog változni. Ennek ellenére végleges döntés egyelőre nem született, de ha erre nem is kerül sor, már tudni lehet mi lesz a minimálbér sorsa.

Idén az első fokozatba tartozó szakmák esetében 54 euróval emelkedett a minimálbér összege, azaz 646-ról 700 euróra, ami garantált alapösszegnek számít. Egy minimálbérért dolgozó munkavállaló nettó fizetése tehát 2023-ban 568,97 euró, a statisztikák szerint ezt az összeget a munkavállalók 4 százaléka kapja meg. A munkaadók és a munkavállalók egyeztető fórumán egyelőre nem született döntés arról, mekkora lesz az emelkedés a jövő év elején, de augusztus végéig van idejük megállapodni.

Hírdetés

Természetesen ez az összeg a munkaadók jelentős részének túl magasnak tűnik, de az ok nem a minimálbérben részesülők bérének emelkedése, mert  lláthatjuk, az nem érint olyan nagy tömeget, sokkal inkább az jelenti a problémát, hogy június 1-jétől a hétvégi jutalékok is a minimálbérhez kötődnek, a minimálbér minden munkavállalót érintheti, az emelés tehát komoly kihívásokat okozhat.

Arról nem is beszélve, hogy sokan már így is magasnak tartják a minimálbér összegét országos szinten, mert a regionális különbségek miatt a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő járásokban elég nagy kihívást jelent ezen bérek kitermelése is.

Azt is meg kell viszont jegyezni, jelenleg a munkanélküliségi adatok kedvezőek, az infláció viszont éppen Szlovákiában a legnagyobb az eurózónán belül, így szinte elképzelhetetlen a minimálbér jelentős emelése nélkül a fejlődés. Tegyük hozzá, a szakszervezet szerint az átlagbér 57 százaléka helyett hatvan százaléktól kellene számolni a minimálbért, de ezen változásokra feltehetően csak a választások után kerülhet sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »