Mekkora legyen a névjegykártyánk?

Mekkora legyen a névjegykártyánk?

Amikor névjegykártyát tervezünk, akkor egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora legyen annak mérete. Vannak szabványosított megoldások, de egyedi kártyákat is kitalálhatsz, ha azok jobban tetszenek. Mai cikkünkben ezt a témát tekintjük át részletesebben is.

Különbségek a névjegyek között

Ahogy a designban, úgy a névjegykártyák méretei között is lehetnek eltérések. Mivel minden iparágban más a megszokott kommunikáció, ezért a névjegyek kinézete is ehhez igazodik. Így vannak olyan szakmák, ahol a visszafogottabb megjelenés a megszokott, míg máshol egészen extravagáns kártyák is születhetnek. 

A méretek között inkább a kulturális és szokásbeli szabályok jelentik a differenciát. Hiszen más-más országokban különféle nagyságú névjegykártyák terjedtek el.

Nem szeretnél a méretbeli különbségekkel bíbelődni? Olvass hasznos információkat a CardInMove blogjában a digitális változatokról, melyek esetében nem kell ezzel a tényezővel foglalkoznod. Azt, hogy mekkora legyen egy névjegy, a mai világban főleg a praktikussági szempontok alakítják. 

Ilyen többek között az, hogy igazolványtartóban vagy pénztárcában könnyedén elhelyezhető legyen, ne lógjon ki ezekből. Hiszen a partnereink nagy többsége valószínűleg ezekben fogja elhelyezni a tőlünk kapott névjegyet.

Történelmi kitekintés

Hírdetés

A névjegykártyák evolúciója hosszú évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Korábban például Kínában akár ajtónyi nagyságú darabok is megjelenhettek, hiszen akkoriban ezek a tárgyak az adott személy társadalomban elfoglalt rangját jelezték. 

Az 1800-as években pedig már a mai méreteknek megfelelő darabok is voltak, tehát az idő előrehaladtával egyre csökkentek. Így értünk el arra a szintre, hogy manapság már csak a kicsi megoldások versenyképesek a piacon. Na de hogyan is alakul mindez hazánkban?

Alapvetően Magyarországon az európai sztenderdnek megfelelő névjegykártyaméretek terjedtek el. Ezek álló variációk esetében a 50×90, illetve az 55×85 milliméteres változatok, fekvő névjegyeket tekintve pedig a 90×50, illetve a 85×55 milliméteres verziók. 

Ennek hatására neked is azt tudjuk javasolni, hogyha nem szeretnél nagyon eltérni az átlagtól, akkor ezen méreteken belül gondolkodj. Hiszen így fogod tudni elérni azt, hogy komfortos legyen az üzleti életben a névjegykártyád alkalmazása.

Egyedi megoldások

Természetesen ha nem szimpatikusak ezek a sztenderd variációk, akkor egyedi kivitelezésben is gondolkodhatsz. Ennek megvan az az előnye, hogy könnyen felhívhatod magadra a figyelmet, hiszen a szokatlan dolgok mindenki fejében könnyebben megmaradnak. 

Azonban azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy ezzel bizonyos helyzetekben kényelmetlenséget is okozhatsz.

Hiszen előfordulhat olyan eset, hogy a fogadó fél nem tudja elhelyezni a névjegyedet az általa használt tárolóban annak speciális mérete miatt. Ekkor pedig nem biztos, hogy boldog lesz, hiszen a kártyád könnyen összegyűrődhet a helytelen tárolás következtében. Így ezeket mindenféleképpen gondold át, mielőtt döntést hozol.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »