Mekkora csapás lenne: nem hajlandóak vonulgatni a buzik, ha a rendőrség kordonokkal merészeli védeni a sejhajukat

Mekkora csapás lenne: nem hajlandóak vonulgatni a buzik, ha a rendőrség kordonokkal merészeli védeni a sejhajukat

A július 8-i Budapest Pride nevű provokáció szervezői határozottak abban, hogy nem vonulnak kordonokkal hermetikusan lezárt területen. Azt mondják, az elmúlt években a felvonulás résztvevői ellen nem történt jelentős atrocitás (mivel le volt zárva a fél város az ő épségük miatt – a szerk.), így nem tartják indokoltnak a ketrecet. Habár a rendőrség szorosan együttműködik a Pride szervezőivel, egyelőre nem mondták meg nekik, szükség van-e a teljes lezárásra. Így csak szombaton derül majd ki, hogy tíz év után vonulhat-e a csorda kordonok nélkül.

„Évek óta kérjük a rendőrséget, hogy ne zárják le hermetikusan a menet teljes útvonalát. Az biztos, hogy ebben az évben nem vonulunk indokolatlanul és aránytalanul teljesen lezárt területen" – "fenyegetőzött" az Indexnek Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője. – Természetesen azokon a területeken, ahol a rendőrségnek tudomása van arról, hogy ellentüntetőkre lehet számítani, ott indokolt lehet a kordon, de a menet teljes hosszában véleményünk szerint semmiképp nincs szükség rá.

1997 óta tartják a buzifelvonulást. 2007-ben volt az első komoly atrocitás: a körülbelül kétezer vonaglót ellentüntetői csapatok támadták meg, tojásokkal, homokkal megtöltött zacskókkal, vizes palackokkal dobálták a ratyikat, füstbombát hajítottak a menetbe, sörösüvegekkel próbálták jobb belátásra bírni a résztvevőket.

A következő években már csak kordonok között lehetett vonulni, 2008 óta úgy néz ki a Pride, hogy a Hősök terénél lévő gyülekező pontnál a résztvevők bemennek egy karámba, ahonnan csak a menet végén tudnak kijönni. A vonulás során se ki, se be.

A rendőrség csak 2011-ben és 2012-ben próbálta igen erőtlenül betiltatni a provokációt. 2012 áprilisában többek között arra hivatkozva tiltották meg a felvonulást, hogy a rendezvény miatt a közlekedést más útvonalon nem lehet biztosítani. A Pride-ot végül mindkét évben meg lehetett tartani, mert a buzibarát bíróság mindkétszer hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatait, sőt, két évvel később a Fővárosi Törvényszék kimondta: diszkrimináció volt a a rendőrség részéről, hogy be akarták tiltani a Budapest Pride menetét.

A Pride szervezői határozottak abban, hogy idén ne legyen hermetikus zárás, Karlik Cintia azt mondja, sehol máshol nincs ilyen Európában, hogy végig kordonok között vonulnak a "Meleg Büszkeség Menetén". Belgrádban és Kijevben ugyan volt idén és tavaly is komoly készültség volt, az ukrán fővárosban ezer résztvevőt ötezer rendőr védett, gyakorlatilag saját testükkel összekapaszkodva. De Karlik szerint ott kordon egyáltalán nem volt.

A szóvivő azt mondja, a hermetikus lezárás "sérti a Pride-on résztvevők gyülekezési jogát" (eddig akkor nem sértette? – a szerk.), mivel a menethez nem lehet bármikor csatlakozni, a menetet nem lehet bármikor elhagyni, de például a városi közlekedésre is a szükségesnél nagyobb terhet ró. Ha nem lenne végig kordon, Karlik álszenteskedése szerint sokkal kevesebb forgalmi zárásra lenne szükség.

Hírdetés

Mi lesz szombaton?

A BRFK nem válaszolt arra a Zsindex-kérdésre, hogy milyen módszerekkel biztosítják majd a menetet, de korábban egy szűkszavú közleményben azt írták, hogy a rendőrség a rendezvény biztosítását „a feladatellátáshoz szükséges erőkkel és az azt biztosító eszközökkel hajtja végre”. És ez nem különösebben meglepő, ahogy az alapvető jogok biztosa a Pride-ra vonatkozó 2012-es állásfoglalásában is írja, „a tömegkezelés alapvetően rendőrszakmai kérdés”. Tehát a rendőrség gyakorlatilag úgy dönt, ahogy akar.

Az is fontos kérdés, hogy ha a rendőrség mégis kordont állít, akkor a Pride szervezői miként döntenek. Ezt egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy teljes lezárás esetén nem vonulnak. Kivéve, ha megtudják, hogy a rendőrség olyan információk birtokába jutott, hogy egy nagyobb csoport akarja megzavarni a felvonulást – ez esetben indokoltnak tartják a ketrecet. Erről a Pride szervezőit is értesíteniük kell időben.

Amennyiben viszont nem fenyegeti nagyobb tömeg a rendezvényt, és a hatóság – a szervezők szerint indokolatlanul – mégis hermetikusan lezárja az egész menetet, akkor logikusan végiggondolva a lehetőségeket, előfordulhat

  • kordonbontás, ami ugyan szabálysértés, ám az érdekesség a jogszabályok alapján az, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők esetleg szabálysértést követnek el;
  • alternatív útvonal használata vagy
  • az esemény lemondása is.

Nem árulták el az Indexnek, hogy ezek közül melyiket tervezik. „Több forgatókönyvünk is van erre az eshetőségre, ezekről egyelőre nem szeretnék részleteket mondani, de fontosnak tartom kifejezni, hogy békések és erőszakmentesek leszünk, és erre szólítjuk fel az összes résztvevőt. 250 menetkísérő igyekszik majd észlelni az esetleges rendbontókat, távol tartani őket a résztvevőktől és értesíteni a rendőrséget” – fogalmazott Karlik Cintia.

Kérdésünkre, hogy az is az opciók között szerepel-e, hogy esetleg lefújják a rendezvényt, azt válaszolta, hogy igen, elképzelhető, de kicsi rá az esély. Ebben az utóbbi esetben időben értesíteni fogják a résztvevőket.

(Zsindex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »