Megzenésített versek Balga Gabriella operaénekesnő tolmácsolásában

Megzenésített versek Balga Gabriella operaénekesnő tolmácsolásában

A Magyar Állami Operaház különleges online minielőadásokkal készült a magyar költészet napjára. A felvidéki születésű Balga Gabriellának, a Magyar Állami Operaház lírai koloratúrszoprán magánénekesének előadásában több magyar költemény átirata is elhangzott.

Mint az Operaház közösségi oldalán közzétett bejegyzésben olvasható:

Első körben József Attila Sugár Rezső által megzenésített, a Szépség koldusa című versét énekelte el Balga Gabriella, zongorán kísérte Szennai Kálmán. Itt tekinthető meg. 

Ezt követően József Attila Várlak című megzenésített költeménye hangzott fel. Ennek a zenéjét Balga Gabriella férje, Kutrik Bence zeneszerző komponálta hitvese számára. Az alábbi linken nézhető az előadás. 

Balga Gabriella a közösségi oldalán a felkéréssel kapcsolatban kifejtette:

Hírdetés

Nem első alkalommal komponált Kutrik Bence dalt kedvesének. A koronavírus-járvány  tavalyi megjelenését követően Lackfi János költő versére írt dallamot. A kissé bohókásra sikeredett Otthonka című alkotás nagy sikert aratott.

Balga Gabirella Nagykürtösön született, s Ipolyság környékén nevelkedett. Az Ipoly menti kisvároska művészeti iskolájában a Michňa Angéla vezette énekszak növendéke volt.

Egy korábban a Felvidék.ma-n közölt interjúban kifejtette: „Már kicsi koromban édesanyám ösztönzésére népdalversenyeken vettem részt. Az éneklés mellett először furulyaszakra írattak be. Ám ebben nem voltak olyan sikerélményeim, mint az éneklésben. Így az énekszakra írattak át, ahol Michňa Angéla tanárnőhöz kerültem. Meg voltak elégedve a hangommal, itt ajánlották a népdalok mellett a klasszikus énektechnikai éneklést. A tanárnő mindig nagy szeretettel fogadott, sokat foglalkozott velünk.

Második tanára a váci Bakonyi Ilona volt. Ezután a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett, ahol Fekete Mária volt a tanára. „Majd felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus énekművész szakára, ahol Pászty Júlia volt a tanárom. Még az egyetemi éveim alatt a Magyar Állami Operaházba kaptam felkérést. Ókovács Szilveszter szerződtetett le, 2012 óta vagyok az Operaház magánénekese lírai koloratúr mezzoszoprán hangszínnel” – mesélt a kezdetekről bő két és fél évvel ezelőtt portálunknak.

A hamarosan anyai örömek elő néző művésznő tavaly rangos elismerést kapott. Október 23-a alkalmából a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje lett. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »