Megzavarta a zsidók köznyugalmát, felfüggesztettet kapott a magyar egy korhű ruhadarab viseléséért

Megzavarta a zsidók köznyugalmát, felfüggesztettet kapott a magyar egy korhű ruhadarab viseléséért

A Székesfehérvári Törvényszék kedden helybenhagyta a Székesfehérvári Járásbíróság március 10-ei ítéletét, amelyben önkényuralmi jelkép használata miatt bűnösnek mondtak ki, és egy évre próbára bocsátottak egy férfit, amiért a városban tartott Becsület napán SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt.

A február 6-i székesfehérvári rendezvény résztvevői a Hotel Magyar Királytól a Fő utcán át a Kossuth utcában található Fekvő katona szobrához vonultak. A bíróság elé állított férfi olyan kabátot hordott, mint amilyet az SS tagjai viseltek a második világháborúban.

A kabát gallérjának jobb oldalán az önkényuralmi jelvénynek minősülő SS-jelzés volt, amivel a vádlott is tisztában volt, ennek ellenére ebben a ruhában nagy nyilvánosság előtt végigmenetelt Székesfehérvár belvárosában. Magatartása a köznyugalom megzavarására alkalmas volt – állapította meg a bíróság.

Hírdetés

A nyomozók február 12-én fogták el a férfit, aki ezután beismerő vallomást tett. A rendőrséghez több kifogás érkezett a rendezvénnyel kapcsolatban. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy "szélsőséges és gyűlöletkeltő" rendezvények helyszíne legyen a település.

Az MSZP feljelentést tett a "Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény" ügyében. A Demokratikus Koalíció városi szervezete is mélyen elítélte "azt a gyalázatot". Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek: elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.

A járásbíróság március 10-ei döntése ellen a védelem fellebbezett, így került az ügy a törvényszékre, amely kedden helybenhagyta a járásbíróság ítéletét.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »