Megy a rettegés odaát is: kétszeresére ugrott a Kanadába költözésre való "ráguglizás" Amerikában

Trump elnökké választása miatt robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a szomszédos országba való esetleges áttelepülés iránt.

“Moving to Canada”

Kanada lesz Donald Trump ellenzőinek menedéke? – tette fel a kérdést szerdán az AFP francia hírügynökség, beszámolva arról, hogy az amerikai milliárdos elnökké választása miatt robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a szomszédos országba való esetleges áttelepülés iránt. Az érdeklődők között – akiknek a közelség ellenére is türelmesnek kell lenniük – hollywoodi "sztárok" is vannak.

Egyes amerikaiak minden korábbinál komolyabban fontolgatják, hogy a Justin Trudeau kormányfő vezette országba "menekülnek", amiről a Google “moving to Canada” (Kanadába költözés) keresőszavai is tanúskodnak, amelynek lekérdezése kedd este óta az Egyesült Államokban majdnem kétszeresére nőtt.

Van poutine

A közösségi portálokon az indulatok a komolyság és humor között ingáztak. Számos amerikai osztotta meg a Kanadába településhez szükséges lépéseket, míg a kanadaiak ezeken a bejegyzéseken mulattak. “Költözzenek csak nyugodtan Kanadába, ingyen van az orvosi ellátás, van poutine (québeci eredetű sült krumpli sajtkockákkal és barna mártással), juharszirup, és itt van a Niagara-vízesés szebbik oldala” – ironizált például a Twitteren Julia Wild.

Az érdeklődés másik jele az volt, hogy kedd este, Donald Trump győzelmének közeledtével összeomlott a kanadai bevándorlási minisztérium honlapja.

Az ingatlanügynökök szeme csillog

Hírdetés

A bevándorlást segítő szervezetek máris a kezüket dörzsölték. “Sok kérést kaptunk Kanadába áttelepülni vágyó amerikaiaktól” – ismerte el szerdán a Toronto egyik elővárosában működő CanReach iroda. Több száz amerikai – ismeretlenek és neves emberek – helyezték kilátásba, hogy a republikánus jelölt győzelme esetén a határ túloldalára költöznek, szerdán a #movingtoCanada hashtag (jelölő) az egyik legnépszerűbb volt a Twitter mikroblog-portálon. Emitt egy amerikai nő posztolta a kanadai himnusz szövegét, amelyet “nem árt megtanulni”, amott valaki arra emlékeztetett, hogy a határ túloldalán tilos magunkkal hordani a fegyverünket. Az ingatlanügynökök – kapva az alkalmon – biztatják a távozni szándékozókat, hogy bízzák rájuk otthonuk értékesítését. Kérdés, hányan váltják majd a szavakat tettekre.

A demokrata párti Hillary Clinton mellett elkötelezett Hollywood alighanem elveszít néhány csillagot. A legutóbbi híresség, aki tíz napja bejelentette, hogy Trump győzelme esetén száműzetésbe vonul, Bryan Cranston, a Totál szívás (Breaking Bad) televíziós sorozat szereplője. Őt megelőzően Chloe Sevigny, Keegan-Michael Key és Neve Campbell, valamint Lena Dunham tett hasonló nyilatkozatot. Donald Trump Dunham kijelentésére reagálva “második vonalbeli színésznőnek” nevezte a Csajok (Girls) sorozat szerzőjét.

Mindig fogadkoznak

“Az emberek mindig fogadkoznak, hogy ha nem győz a jelöltjük, Kanadába költöznek” – így reagált tavasszal Trudeau kormányfő. “Ha ez valóban megtörtént volna az elmúlt évtizedekben, Kanadának már több lakosa lenne, mint az Egyesült Államoknak, holott a lélekszámunk ma is egytizede az amerikai lakosságénak.” Hacsak nem gazdag befektető valaki, az amerikai bevándorlókat is úgy kezelik, mint bárki mást: a vízumhoz előbb munkát kell találniuk, ha nincs családjuk Kanadában, és nem családegyesítés keretében érkeznek az országba.

Falak

“Ha Donald győz, építek egy falat, és elküldöm neki a számlát” – figyelmeztetett viccesen hétfőn Dedis Coderre, Montréal polgármestere. Régis Labeaume, Québec polgármestere megtoldotta: “Mi meg nyitunk Québecben egy menekülttábort!” A meghökkentő kijelentéseiről ismert Denis Coderre nem rejtette véka alá a csalódását szerdán, megjegyezve a Twitteren: “az amerikai szavazás után kivételesen nyitva tart Montréalban az újonnan érkezettek integrálási irodája”.

Hideg van

Jóval a választások eredménye előtt Ottawa 300 ezerben szabta meg a 2016/2017-ben befogadandó bevándorlók összlétszámát, ami rekordnak számít. 2015/2016-ban 30 ezer szíriai menekültet fogadtak be.

Ha az amerikaiak más környezetből érkeznek is, mint a polgárháború elől menekülő polgári lakosok, hozzájuk hasonlóan nekik is hozzá kell szokniuk a fél éven át tomboló zord télhez – jegyezte még meg az AFP.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »