Megy a juhász a szamáron, földig ér a lába

Szegeden a szomszédunkban működő Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát csúfolódásból tömören csak juhászképzőnek neveztük. Az élet egy merész dobással messze megelőzte: bejelentették, hogy három városban is egyetemi szintű juhészképzés indul.

Amikor először találkoztam a hírrel, biztos voltam benne, hogy a Hírcsárda nevű nagyon zsidó weboldalnak támadt megint valami agymenése. Felidéződik a régi vicc a szocializmus idejéből, hogy a birkák egyetemén három tantárgy van: akolból ki, akolba be, és orosz nyelv.

Ám hamar kiderült, hogy mégis igaz a hír.

Megszokhattuk már hogy nincs az az abszurd blődség, ami napjaink Magyarországán meg ne történhetne. De ez már tényleg külön fejezetet érdemel az elmekórtani tankönyvben.

Birkapásztortudományi Egyetem!

Mint fokozatosan kiderült, az benne az eszme – a kényszerképzet –, hogy ettől majd fellendül a juhtenyésztés.

Kétségkívül jó volna, ha visszatérnének azok a nem is túl régi idők, amikor tehéncsordák legelésztek a réten és a domboldalon, esténként romantikus kolompszóval hazafelé ballagtak a tehenek a főúton, birkák is voltak nagy számban, virult a sertéstenyésztés, nagyban tartottak baromfit, sőt kecskét és nyulat is neveltek.

A mezőgazdaság mostanában vergődik, és nincs jól így. Eddig világos. De ugyan ki lehetett az, aki az íróasztal mögött kitalálta ezt a juhászegyetemi hülyeséget? Hogyan került a posztjára? Nem volt a közelében senki, aki kiröhögte volna?

Az egyetemek részéről a főnökök persze pozitívan nyilatkoztak a dologról. Savanyú képpel, nagyon muszájból, de pozitívan. Különben repülnének az állásukból. Meg hát jól is jön az egyetemüknek az ilyesmire járó állami támogatás és a tandíjból származó bevétel.

Hírdetés

Úgy bizony, tandíj. Először azt hittem, hogy ez is olyasmi, mint a napocska-rajzolás, ahol munkanélküliek azért a „munkáért” kapnak pénzt, hogy óvodás dolgokat műveltetnek velük. Már el is gondolkodtam, hogy jelentkezem juhászegyetemre, felveszem a vele járó pénzt, aztán jónapot. Csakhogy itt a beiratkozott diákok fizetnek. Mindjárt az elején 120 ezret, és bizonyára később is.

Ki lesz az az agyament, aki ha már egyetemre megy, akkor birkapásztorira?

Ha valaki elvégzi, és lesz egy juhászdiplomája, az hogyan fog elhelyezkedni vele? Juhászhiány tombol? Egyetem nélkül nem találnak rá embert?

Tényleg van felnőtt ember, aki úgy képzeli, hogy ettől lesz több juh?

Kanászképzés is lesz az egyetemeken?

Kondásakadémia?

Csordásegyetem is lesz?

Dr. Ludas Matyi?

Ugyan már, lila hülyeség. És még rosszabb, hogy olyan emberek üldögélnek döntéshozói pozíciókban, akik komolyan gondolták.

Régebb óta érdekel az állattenyésztés témája, és utánakérdeztem gazdálkodóknál, hogy miért nem tartanak nyulat, birkát, kecskét, tehenet. Világosan megmondták, hogy a felvásárlási rendszer miatt, mert olyan alacsonyak a felvásárlói árak, hogy csak a kupeceknek éri meg, a tenyésztőknek nem. Ezen kellene változtatni. De az befolyásos lobbik érdekeit sértené, ezért inkább az ilyen gyermeteg marhaságokkal hókuszpókuszolnak.

Megtudhattuk, hogy az egész kurzus kétszáz órás. Ennyire egy rendes szakmunkásbizonyítványt sem volna szabad kiadni. Nemhogy egyetemi képzettséget.

Ami történik, az nem egyéb, mint az egyetemek és egyáltalán a tudás lejáratása. Fokozatosan ugyanaz történik velük, mint az érettségivel. Hajdan az érettséginek komoly tekintélye és értéke volt. Aztán elkezdtek egyre többeknek adni, végül fűnek-fának nyakló nélkül. Ma már az úgynevezett tanodákban a cigánypurdéknak két kézzel osztják, mert az a demokratikus. Meg is van az eredménye, mert az érettségi értéke mostanra azonos a nullával. Aztán most egy idő óta hasonló liberális-demokratikus szemléletből eredően a diplomára és az egyetemekre került sor. Ez tetőzik a birkapásztoregyetemben.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »