Megvizsgálták az öregedést, megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók

Megvizsgálták az öregedést, megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók

Nyitókép: SITA

Az amerikai Stanford Egyetem tudósainak vizsgálata alapján az öregedés nem egy folyamatos dolog. Ehelyett legalább két életszakaszban, rendkívül gyorsan zajlik le.

Ha valaki úgy érzi, hogy rövid idő alatt megszaporodtak a ráncok az arcán, vagy a teste egyre több porcikája kezd el fájni, és azt gondolja, hogy szinte egyik napról a másikra megöregedett, az lehet, hogy nem a véletlen műve. Az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata azt sugallja, hogy az öregedés nem egy lassú és egyenletes folyamat, hanem legalább két alkalommal gyorsított ütemben megy végbe, számol be róla a HVG:

A kutatás során 108, 25 és 75 év közötti önkéntes egészségi állapotát vizsgálták meg, akik többek között vér- és székletmintákat is adtak néhány havonta, majdnem hét éven keresztül. A szakemberek 135 000 különböző molekulát – RNS-t, fehérjéket és metabolitokat –, valamint mikrobát – a résztvevők bélrendszerében és bőrén élő baktériumokat, vírusokat és gombákat – vizsgáltak.

Hírdetés

Kiderült, a legtöbb molekula és mikroba száma nem egy lassú folyamatban változott meg, hanem két lépcsőben: egyszer a 40-es évek közepén, egyszer pedig 60 éves kor körül.

A változások első hulláma a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó molekulákat, valamint a szervezet koffeint, az alkoholt és a lipideket lebontó képességét érintette. A második hullámnál az immunrendszer szabályozásában, a szénhidrát-anyagcserében és a veseműködésben részt vevő molekulák esetében történt kimutatható változás. A bőr és az izmok öregedéséhez kapcsolódó molekulák mindkét időpontban változáson mentek át.

A kapott eredmény egybevág azokkal a korábbi bizonyítékokkal, melyek szerint számos életkorral összefüggő betegség kockázata nem fokozatosan, hanem rapid módon emelkedik. Az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata például 60 éves kor felett meredek emelkedést mutat. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, az is lehetséges, hogy a változások egy része az életmóddal függ össze. Például az alkohol anyagcseréjében bekövetkezett változás a 40-es évek közepén élő emberek esetében azért lehet jelentősebb, mert ebben az életszakaszban sokan kezdenek el az addiginál több alkoholt fogyasztani, mivel meglehetősen stresszesnek számít ez az életszakasz.

Az eredmények segíthetnek a jövőben, hogy a változó korban a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítsanak az emberek és az orvosok a test egészségének megőrzésére.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »