"Megvilágítja azt a gyászos szomorú világot, amelynek a hit nyűg, amelynek a szárny teher, s melynek az örök remény illúzió"

"Megvilágítja azt a gyászos szomorú világot, amelynek a hit nyűg, amelynek a szárny teher, s melynek az örök remény illúzió"

Prohászka Ottokár: Az örök élet hite (1899)

K. T. U. 1 Haec dies, quam fecit Dominus, exultemus et laetemur in ea! Hogyan érzi magát az ember a húsvét ünnepének hajnalán? Mint akinek szívéről legördült a sírkő; fellélegzik, hálás tekintetet vet az égre, aztán a felfordított sírkőre, mint gondjainak s vágyainak nyugtató párnájára hajtva fejét mondja: feltámadunk! A feltámadt isteni Meg­váltó dicsőségének fénysugarát látjuk átsiklani a földön; megmozdítja futtában a hitetlenség nagy szemfodőjét, mely a szellemek világára ereszkedik, megmozgatja, de le nem szedi egészen. Megsajnáltatja velünk azt a sötét éjt, melyben mindazok botorkálnak, kik az örök reménytől elesnek és az Úr Jézustól elfordultak. Megvilágítja azt a gyászos szomorú világot, a lemondás iskoláját, a vakmerő oktalan lényeket, kik kétségben nevelkednek, és szívüknek nagy és nemes vágyait örök lemondásra akarják tanítani; gimnazista gyermekeket, akik hitetlenséggel kérkednek, művelt és intelligens világot, amelynek a hit nyűg, amelynek a szárny teher, s melynek az örök remény illúzió, világot, melynek evangéliuma a hazug­ság, mely Krisztusból csak Ecce homót csinál, és az ő félre­értett szent tanának rongyait akasztja rá, a kételynek tövis­koszorúját nyomja fejére, s miután lemondott hitről s remény­ről, s elnyomorította Krisztust s meghamisította tanát, nem tud meghajolni és hódolni szívből úgy, hogy igazán öröme telnék a föltámadás ünnepén abban, hogy: Surrexit Christus, spes mea.

De ezen a viharos tengeren vannak Krisztus óta egész a mai napig illatos szigetek, a keresztény egyházak. Ebben a nagy sivatagban vannak pálmás virágzó oázok; a hitetlenség­nek szürke homokjából emelkednek ki azok a titkos, elzárt kertek, s azokon az oázokon és szigeteken ma ünnepet haran­goznak; harangozzák a nagy sabbatnak ünnepét. Igazán, úgy-e, sabbat van? Pihenő van? Ez a sabbat egyfelől emlé­keztet arra a nagy pihenőre, mikor kétmilliónyi nép neki­vágott a tengernek és átment rajta, és a másik parton fel­csendült az ének: Cantemus Domino, gloriose enim magnificatus est; iszonyú, félelmetes éj után a hajnal sugárinál zengett a pihenők éneke: átmentünk éjjelen, tengeren, és íme az Úr keze kiemelt minket. Ó, de fenséges pihenő volt ez a pusztában! Másfelől ez a nap pihenő a lelki életben, mert az ember a sírnak éjén át, az élet zivatarán át Isten erejével és hatalmával átkel, és tudja biztosan, hogy egyszer majd ő is rázendíti az éneket, a mulandóság tengerén áthaladva az Úr Jézus előtt meghajtja pálmáját: Cantemus Domino, gloriose enim magnificatus est! De nemcsak ezt a két pihenőt jelenti a húsvét; még az életben is fenséges pihenő a húsvét napja, hitünknek, remé­nyünk pihenője; a felfordított sírkő a mi hitünk alapja, a láthatatlanoknak látható argumentuma; reményünk bizto­sítéka: substantia sperandarum rerum, argumentum non apparentium, s az ember az ő lázas, a kételyektől s kétségtől gyötört homlokát megnyugtatja, ráhajtja az Úr Jézus sír­kövére. Ha az ember nem tud hinni, ha nem tud remélni, csak menjen a feltámadás hajnalába, menjen kenetes szívvel, mint ahogy tették a jámbor asszonyok, az isteni Megváltó sírjához, hajtsa fejét a sírkőre, biztosítom őt, hogy megnyug­szik a szíve. Ha nem is emészt a kétely, ha reményteljes is a szívünk: erős hitre, szilárd reményre mindig rászorulunk; menjünk tehát mi is az Úr Jézus sírjához, és élesszük fel ott magunkban az örök élet hitét!

1. Miféle argumentummal birjuk mi aggasztó és emésztő kétségeinket megnyugtatni? Mindenekelőtt szeretném kegye­teket beállítani az utolsó vacsorának hangulatába, estéjébe. Kedves Barátaim, az isteni Megváltó nagyon jól tudja, hogy az emberi szívnek mi esik nehezére, hogy mi a terhe és bánata. Az ész nem világítja be élte útjait, rendeltetését, szívének érthetetlen elégedetlenségét; hinnie kell. Egyrészt érzi, hogy haza kell mennie, de másrészt nem tudja biztosan, merre van az a haza, s még kevésbbé tudja az utat, amely haza vezet. Az Úr Jézus az emberi szívnek, ezen gondjaival és aggodal­maival szemben áll életének utolsó estéjén s búcsúünnepet tart; meg fogja-e nyugtatni az aggódó, kétkedő embert? Bizonyára, hiszen minden, ami ott történik, bizalmat és szeretetet lehel. Az isteni Megváltó érzi, hogy neki azt az ő szívét még ki kell egyszer tárnia, és tanítványait barátjaivá kell avatnia; érzi a szükségletet, hogy mindazt, amit szívé­ben hordozott, kitárja és hűséges szívükre bízza. S tényleg beszél; beszél szerető, jót akaró szívvel; beszél a búcsúzó édes atyának indulatával; összefoglalja mindazt, amit eddig mondott, s nyomósítja s belevési hallgatóinak szívébe vég­rendeletét. Elmondja, hogy hazamegy, s nemsokára értük visszajön. Fellebbenti egyszersmind a jövőnek fátyolát, s rámutat az árulásra és saját gyalázatos végére, megismerteti velük a nagy kísértéseket, melyek tanítványait a Megváltó iránt való bizalmukban megrendíthetik. Mint mikor este van, és a távoli hegyek már ködfátyolba borulnak, de még a lég telítve van a napnak aranyos sugarától, még teljes a har­mónia, de tudjuk, nemsokára itt lesz az éj, amely minden színt kiolt, úgy vagyunk az utolsó vacsora hangulatában. Mindenki érzi, hogy jön az éj, és hogy az a kísértet éje lesz, most azonban még itt van a szerető szív, melyen függünk, melyből élünk, mely aggodalmainkat s kételyeinket eloszlat­hatná; ha valahogy megnyílnék, ha beszélne nyomatékkal, félreérthetlenül, kétséget kizárólag. Ó, szólj, beszélj Jézus! beszélj úgy, hogy megnyugodhassunk végleg benned. És íme, az isteni Megváltó szól, beszél utoljára, beszél meggyőzően, beszél hódítóan; s mit mond? Ezeket mondtam nektek, mert elmegyek, ha nem volna így, megmondtam volna nektek.

Ezt kell egy aggódó és Krisztusban kételkedő szívnek mindenekelőtt megfontolnia : «ha nem volna így, megmond­tam volna nektek». Tudjátok, hogy szeretlek titeket, most búcsúzom tőletek: higgyetek bennem, «ha nem volna így, megmondtam volna nektek». Az isteni Megváltó elmegy, tudja, hogy apostolaira ráborul a kétségnek éje, nagyon jól tudja, hogy megrendül a hit az élet nagy kísértéseiben, és mindezzel szemben mit rendel? Mire appellál? Minő biztosí­tékot, minő megnyugtatást nyújt tanítványainak? Csakis ezt: ha nem volna így, megmondtam volna nektek. Rá akarja bízni tanítványaira a legnagyobb titkait, de épen ezek a titkok sziklák és szirtek, amelyeken a hit hajótörést szenved; hogyan mentheti meg a lelket e nagy veszedelmekből? Appellál szent szeretetére; a búcsúzó lélek karjaival átkarolja a szegény, kételkedő lelkeket, és megnyugtatja őket: ha nem volna mindez így, amit tanítottam az örök életről, a végleges feltámadásról, mindnyájunk egyesüléséről, megmondtam volna nektek, mert most elmegyek. És tényleg Szent Pálra is ez a gondolat tett mély benyomást: In fide vivo filii Dei, qui dilexit me! Nem szabad megfeledkeznünk a hitnek e hatalmas, megrendíthetetlen argumentumáról: bízom az isteni Megváltóban. Miért? Mert szeretett engem. Ha nem volna így, megmondta volna nekünk.

Hírdetés

2. Szegény világ, nem tud hinni a bizalmas, megnyugtató szónak; de hát nem fog-e hinni a tettnek sem? A húsvét nemcsak a szavak, de a tettek napja is. Az egyik tett olyan erős, mint a halál, a másik oly diadalmas, mint az élet. Alighogy elhangzottak Jézus biztató szavai a coenaculumban: «ha nem volna így, megmondtam volna nektek», gyors tempóban következnek az események. A katasztrófát csak néhány órányi köz választja el; a csomó bonyolódott; a Messiás tragédiáján a végkifejlés készül. A hitetlenség s Krisztus Urunk utoljára találkoznak. A rosszakaratú, érzé­ketlen, kétkedő, hideg kedélyek, melyek Krisztust csak tá­madni és vele ellenkezni tudnak, el akarják fojtani az eddig csak tartózkodással megnyilatkozó messiási kijelentéseket. Krisztus Urunk az ő szemükben úgy viselkedik, mintha a Messiás szerepére vágyódnék, de mindeddig hitetlenségüknek megfelelő tartózkodással; Krisztus úgy beszél, mintha szavai­ból ki akarná vétetni, hogy ő Isten Fia; nekik ez mind bot­rány és káromkodás, s azért ki akarják pusztítani őt. Végre tehát törvényszék előtt áll a messiási aspirációkkal vádolt Úr Jézus, a gyanúsan beszélő s magát Isten Fiának mondó Krisztus: úgy-e van vagy nincs? Igazán akar-e minket köte­lezni, hogy Isten Fiának tartsuk őt? Kényszerítsük az élő Istenre, hogy mondja meg, ő-e a Krisztus vagy nem. S kény­szerítették, s ő engedett s megmondta: én vagyok.

Ez a szó nagy tett, olyan mint a kereszt, olyan mint tengerkín, olyan mint a halál. S ezt is értünk mondta, azaz, hogy megtette. Hallod-e a morajt, mint zúgja és harsogja vissza: Hej, te ki lerontod az Isten templomát… mert mondotta, Isten Fia vagyok. Krisztus vértanúságot szen­vedett; vérével tesz tanúságot amellett, hogy ő az Isten Fia. Nem hinnénk egy szerető szívnek, mikor szeretetből halált szenved? Ünnepélyesebb, szentebb, fönségesebb tanúság nincs.

3. De van diadalmasabb! A halál ünnepélyes; az élet diadalmas; hát a föltámadott élet milyen lesz? Krisztus föl­támadt, hogy higgyünk benne. Szólt szívünkhöz, hogy higgyünk; szenvedett, hogy higgyünk; de isteni tervei szerint a hit végleges és mindent összefoglaló argumentumául a föltá­madást állította oda; a sírkő a hit alapja. Az evangéliumon át vörös fonálként húzódik végig a gondolat: várjatok csak, majd meghódítlak titeket a föltámadással. Sőt meg van győződve, hogy lelkeket nem vonzhat magához azzal az általános hódító erővel, amelynek egy világ lesz küzdtere, mielőtt a sírba nem száll, és abból újra fel nem támad. Nisi semen frumenti mortuum fuerit, ipsum solum manet, cum autem mortuum fuerit, multum fructum affért; a feltámadás mutatja nekünk azt az isteni tervet, hogy a Megváltónak épen a végleges megsemmisülésből kell a legnagyobb dicső­ségbe átmennie, a halálból az életet előteremtenie; a feltá­madás mutatja a nagy és csodálatos hatalmat, hogy az Úristen ott, ahol minden szétfoszlik és lehanyatlik, ott veti meg dicsőségének alapjait, és valamint tényleg a legszebb gyöngyöket a legmélyebb mélységből kell kihozni, úgy az isteni Megváltó a halál mélyéből, mert nagyobb mélység nincs, hozza ki halhatatlan királyságának és koronájának ékköveit.

Ha a kereszténység terjesztését vesszük figyelembe, mibe foglalták az apostolok az evangéliumot? Christus pro nobis mortuus, resurrexit. Szent Pál is mondja: de resurrectione mortuorumego judicor, én ítélőszéketek elé állok, de ha tudni akarjátok, hogy mi a tanom jellemző vonása, halljátok: fel­támadunk. A szenvedő Krisztus, az csak a félevangélium, az evangélium teljessége a feltámadt Úr Jézus. Ha az isteni Megváltó csak meghal, senki sem hitt volna benne, de mert föltámadott, mindnyájan hittünk benne; ha az isteni Meg­váltó csak a szenvedés Ecce homója volna, sajnálnók, meg­szánnék és elismerésünk adójával tisztelnők meg őt, de a szív örök reményeit nem tennők lába elé; de mivel az isteni Megváltó nemcsak Ecce homo, hanem feltámadt Krisztus, mivel ő maga veszi a feltámadás s az örök élet és végleges győzelem zászlaját kezébe, azért mindnyájan szívesen kö­vetjük.

Ha az emberi szív e szerint hitével s örök reményeivel megnyughatik az isteni Megváltón, a föltámadás hajnalán, nemcsak az örök életnek, hanem a Krisztusért való életnek vágyával illik töltekeznünk. Az Isten az Úr Jézusra bízta szivünknek, lelkünknek összes vágyait, örök reményeit, hal­hatatlanságunkat, magát az örök életet, rábízta bizonyára szívünknek, lelkünknek nevelését, legtökéletesebb kifejtését. Okvetlenül ez a kettő együtt jár. Én tehát a feltámadás haj­nalán épen az örök élet vágyával ráfekszem jelenlegi lelki életemre; Christus resurrexit, ut et nos in novitate ambuIemus, feltámadt az isteni Megváltó, hogy mi mindnyájan az élet újságában járjunk. Mi volna remeklő kezének nehéz, talál-e redőt, melyet ne tudna elsimítani; árnyat, melyet ne tudna felderíteni, és keménységet, melyet ne tudna meg­lágyítani; nehézséget, melyen ne tudna győzedelmeskedni? Bízzuk rá lelkünket; aki föltámadt, az föltámasztani is tud!

Isteni Megváltó, feltámadt Úr Jézus, nézd, van itt egy lélek, mely elnyomorodhatik és a feltámadásnak dicsőségétől eleshetik, hanem Te, nagy küzdő és nagy győző, segítsd és fogadd zászlód alá! Uram, követlek, bárhova mégy! A húsvéti béke, melyet az isteni Megváltó ízlelte tőül nyújt, legyen ösz­tönünk és buzdításunk; a lágy sequentia, mely Mária Magdolna ajkairól lefolyik, az a könnyes szemű, mosolygó arcú, édes lelki öröm szolgáljon biztosítékul, bátorításul nekünk. Ó, menjünk minden áron az édes Jézus nyomában. Legyen a húsvéti öröm szívünk kifeszítője, lelkünk szárnya, biztatá­sunk, reményünk. A feltámasztott Úr Jézus hív minket, lengeti dicsőségének zászlaját, s ha nyomában járunk, sír és halál éjén át mi is dicsőségre jutunk.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »