Megvesztegették a kórházigazgatókat, hogy a „megfelelõ” cégtõl rendeljenek – vizsgálódik a DNA

Megvesztegetés, hivatali visszaélés nem megfelelő juttatásokkal és más, a korrupcióval azonos bűncselekmények ügyében folytat vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bizonyos Brassó és Hargita megyei kórházak vezetősége ellen. Amint már hírt adtunk róla a vizsgálati helyszínek közé tartozik a székelyudvarhelyi kórház is.

Az ügy arra vonatkozik, hogy egyes Brassó és Hargita megyei kórházak vezetősége állítólagosan preferenciális módon ítélt oda olyan szerződéseket, amelyek révén az adott egységek túlértékelt orvosi berendezéseket és termékeket vásároltak volna, amelyek egy része nem felelt meg a követelményeknek és használhatatlanok, más orvosi eszközökre pedig egyáltalán szükség sem volt. Az értesülések szerint a koronavírus-fertőzés kezelésére használatos gyógyászati fogyókellékekről, illetve orvosi berendezésekről van szó.

Hírdetés

A közpénzből fizetett kedvezményes szerződések odaítélése érdekében a szóban forgó kórházak állítólag hivatalos beszerzési eljárásokat folytattak le, amelyek révén egy bizonyos kereskedelmi társaságot jelöltek meg nyertesként.

Ezért a kórházak vezetői bizonyos pénzösszegeket kaptak volna az illető cég képviselőjétől. A vizsgálat során kiderült, hogy a 2019 és 2020során megejtett közbeszerzési eljárások által a kórházaknak okozott kár összesen 1 669 234 lej, a cég képviselője által átadott pénzösszegek pedig 5000 euró és 89 000 euró között ingadoznak.

Csütörtökön a DNA ügyészei házkutatást hajtottak végre Brassó és Hargita megye területén található 22 helyszínen, amelyek között négy egészségügyi intézmény, a néhány érintett személy lakása, illetve a szóban forgó cég székhelye szerepel.

Ügyészségi források szerint az átkutatás három covid-kórházat is érint:a székelyudvarhelyi városi kórházon kívül a brassói klinikai ideggyógyászatot és pszichiátriát, illetve a járványkórházat. (agerpres/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »